Hlavní obsah

VIDEO: Útoky Hamásu na Izrael musejí skončit, říká Schwarzenberg

GAZA/KÁHIRA

Po dvou nocích bojů od zahájení pozemní ofenzívy kontroluje izraelská armáda část území Gazy. Přestože Hamás utrpěl vážné ztráty, pokračuje v ostřelování židovských měst raketami. V této situaci přijela v pondělí do Káhiry jednat o možnostech ukončení konfliktu diplomatická mise EU vedená českým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Další izraelská obrněná technika míří k hranici pásma Gazy.

Článek

"Město Gaza je částečně obklíčeno," oznámil izraelský ministr obrany Ehud Barak s tím, že armádní ofenzíva v Gaze způsobila Hamásu těžké škody a bude pokračovat, dokud se nepodaří zabránit hnutí v dalším ostřelování izraelských měst. "Tato operace nebude snadná a nebude jednoduchá," řekl Barak. "Tato operace bude rozšířena a zintenzivněna do té míry, do jaké to bude nutné. Válka není piknik."

Hamás židovský stát varoval, že se Gaza stane "hrobem" izraelských vojáků. Izraelský ministr sociálních věcí Jicchak Herzog však prohlásil, že podle tajných služeb je Hamás vystaven tvrdému tlaku a hledá východisko, které by mu umožnilo zachovat si tvář.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v Káhiře po jednání delegace EU s egyptským protějškem Ahmadem Abúlem Ghajtem řekl, že přednost má nyní humanitární pomoc pro Palestince a snaha o příměří. "Příměří je ale možné jen tehdy, nebudou-li z pásma Gazy odpalovány na Izrael další rakety," zdůraznil Schwarzenberg.

Operace namířená proti radikálnímu hnutí Hamás si od 27. prosince vyžádala již na 520 obětí a přes 2500 zraněných na palestinské straně, izraelské ztráty jsou o dva řády nižší.  

Izraelci rychle postupují

Ofenzíva podle izraelského prohlášení pokračuje rychleji, než se předpokládalo. Izraelské jednotky převzaly kontrolu hlavních silnic, pásmem duní výbuchy a postupující izraelští vojáci se dostávají do přestřelek s bojovníky Hamásu, kteří odpalují nálože nastražené u silnic.

Při ostřelování 130 vybraných cílů se izraelské dělostřelectvo zaměřilo především na mešitu v Džabáliji, která sloužila údajně jako skladiště zbraní, na domy, v nichž byly ukryty další zbraně, na vozidla převážející raketomety i na palestinské ozbrojence.

Izraelské námořnictvo podle svědků bombardovalo také dvě hlavní silniční tepny v pásmu. Izraelská armáda už v neděli dostala pod kontrolu oblasti, z nichž radikálové odpalují rakety na Izrael. Podle zdrojů z obou stran se postupujícím izraelským jednotkám rovněž podařilo rozdělit pásmo a odříznout severní část s lidnatým městem Gaza od jihu.

Jeden dělostřelecký granát údajně dopadl v Gaze na dům, v němž zabil tři děti a jejich matku. V uprchlickém táboře Šatí na okraji Gazy podle palestinských zdrojů vybuchl granát odpálený z izraelské válečné lodi. O život přišli manželé a jejich sedm dětí.

Do Gazy míří humanitární pomoc

Izraelská armáda umožnila, aby do Gazy projel konvoj s humanitární pomocí. Podle mluvčího koordinačního úřadu izraelských aktivit na palestinských územích Petera Lernera 80 kamionů veze základní potraviny a léky, které poskytly Řecko, Jordánsko, Egypt, soukromé podniky a mezinárodní humanitární organizace, zejména Agentura OSN pro pomoc a práci ve prospěch palestinských uprchlíků na Blízkém východě.

Otevřen byl podle Lernera i přechod Nahal Oz, kterým má být dodáno 200 000 litrů paliva určeného zejména pro jedinou elektrárnu na tomto území, a 120 tun plynu pro domácnosti.

Izraelský premiér Ehud Olmert ujistil, že Izrael nebojuje proti palestinskému lidu a že zabrání humanitární krizi v pásmu Gazy. "(Palestinci) nejsou našimi nepřáteli. Jsou stejně jako my oběťmi násilí a smrtícího útlaku ze strany stejné teroristické organizace," řekl Olmert v narážce na hnutí Hamás.

Přes přechod Erez kromě toho může odejít z Gazy 200 osob, které jsou držiteli cizích pasů. Několik set cizinců odešlo z pásma s povolením Izraele už v pátek.

Evropská unie oznámila, že poskytne naléhavou humanitární pomoc Palestincům v Gaze ve výši tří miliónů eur (asi 80 miliónů korun). Ta bude zaměřena na dodávky potravin, nouzových přístřeší a zdravotnického materiálu a bude realizována prostřednictvím OSN. Komisař EU pro rozvoj a humanitární pomoc Louis Michel uvedl, že přežití 1,5 miliónu obyvatel pásma Gazy závisí na dodávkách zvenčí a že situace je každý den horší.

Reklama

Související články

Topolánek: Máme plán pro krizi v Gaze

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v pondělí na tiskové konferenci po zasedání vlády uvedl, že má scénář řešení současného konfliktu mezi Izraelem a radikálním...

Výběr článků

Načítám