Hlavní obsah

Kvůli Gaze se sešla Rada bezpečnosti OSN

Aktualizováno

Členové Rady bezpečnosti OSN (RB OSN) se na nedělním krizovém zasedání kvůli odporu USA neshodli na prohlášení k situaci v pásmu Gaza. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun krátce před zasedáním RB OSN vyzval k okamžitému zastavení vojenských operací.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa , Reuters

Policista Hamásu koordinuje provoz v bombami zasažené oblasti.

Článek

Jednotky Izraele v sobotu v pásmu Gazy zahájily pozemní útok.Cílem izraelských operací je přimět radikální hnutí Hamas, aby z Gazy ukončilo raketové ostřelování Izraele.

Podle zástupce velvyslance Spojených států při OSN Alejandra Wolffa by nemělo smysl vydávat prohlášení, která by Hamás, jenž před několika dny jednostranně zrušil šestiměsíční příměří s Izraelem, ignoroval.

USA trvají na tom, že jakékoliv prohlášení nebo rezoluce RB OSN musejí zmínit to, že Hamás je teroristická organizace, která moc v Gaze násilím uzmula legitimním palestinským úřadům. Libye, jediný arabský stát v 15členné Radě bezpečnosti, před zasedáním předložila návrh prohlášení vyzývající Izrael a radikální hnutí Hamás, aby "okamžitě zastavily všechny vojenské operace".

Hamás: je to fraška

Radikální palestinské hnutí Hamas, proti němuž izraelská invaze směřuje, označilo v reakci zasedání RB OSN za "frašku".

"To, co se stalo v Radě bezpečnosti, je fraška, která ukazuje rozsah, v jakém dominantně ovlivňují její rozhodnutí Amerika a sionistický okupant (Izrael)," citovala agentura AFP z prohlášení mluvčího Hamasu Fauzího Barhúma.

Rada bezpečnosti "potvrdila své připojení k pozicím okupanta a dala mu šanci pokračovat v masakru v Gaze," dodal Barhúm.

Útok ale odsoudil i palestinský vyslanec při OSN, který je z umírněného hnutí Fatah. Podle něj musí nyní Rada bezpečnosti přistoupit k akci, protože je to její úkol.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun před zasedáním Rady bezpečnosti v telefonickém rozhovoru s izraelským premiérem Ehudem Olmertem řekl, že je zklamán tím, že Izrael zahájil pozemní útok a upozornil ho, že toto vystupňování násilí nevyhnutelně ještě zhorší strádání palestinských civilistů. Pan Ki-mun vyzval Izrael, aby pozemní operaci okamžitě ukončil a požádal ho, aby udělal vše pro to, aby se humanitární pomoc dostala ke všem lidem, kteří ji potřebují. Žádá rovněž okamžité příměří a naléhal na ostatní státy, aby se podílely na řešení nynější krize.

Česko: Ani právo na obranu nedovoluje akce proti civilistům

Ani právo státu na svou obranu nedovoluje akce, kterými trpí civilisté, uvedl v neděli za české předsednictví Evropské unii v reakci na operaci izraelských pozemních sil v palestinském pásmu Gazy ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. V prohlášení také vyzval k příměří a umožnění přístupu humanitární pomoci k lidem v Gaze.

Před tím, než ministerstvo zahraničí zveřejnilo zmiňované komuniké, mluvčí premiéra Mirka Topolánka pro české předsednictví EU Jiří Potužník řekl, že Praha vnímá izraelskou operaci v kontextu posledních dní jako defenzivní, nikoli ofenzivní politiku.

"Již delší dobu byly indikace, že Izrael zvažuje tento krok," řekl Schwarzenberg, podle něhož tak nejde ze strany židovského státu o překvapivý krok. "Ani nepopiratelné právo státu na svou obranu však nedovoluje akce, kterými především trpí civilní obyvatelstvo," dodal.

Potužník krátce před tímto oficiálním komuniké českého ministerstva uvedl, že ČR čeká na definitivní potvrzení informací o izraelské operaci i výsledky unijní mise do oblasti. Ta začíná již v neděli a v jejím čele bude právě šéf české diplomacie Schwarzenberg.

"V kontextu posledních dní ty kroky Izraele vnímáme jako defenzivní politiku, nikoli ofenzivní," uvedl také Potužník.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám