Hlavní obsah

VIDEO: Izrael rozdělil pásmo Gazy na dvě části, desítky mrtvých

– JERUZALÉM/GAZA • Aktualizováno

Desítky mrtvých a zraněných si dosud vyžádala izraelská pozemní operace v Gaze. Izrael ji zahájil v sobotu po týdnu leteckého bombardování. V neděli se jeho pěší jednotky dostaly do města Gaza a postoupily k moři. Pásmo tak rozdělily na dvě části. Přes noc bylo z míst bojů v Gaze slyšet silné výbuchy a střelbu z kulometů.

Článek

Bojuje se na předměstích Gazy a izraelské jednotky také postoupily k táboru Džbalíja a k městu Bejt Lahíja na severu pásma. Pozemní jednotky podporují bitevní vrtulníky. Pásmo Gazy je ostřelováno ze země i z moře. Bejt Hanún je prý obklíčen.

Podle posledních zpráv serveru Haaretz se izraelským silám odpoledne podařilo postoupit až k moři a rozdělit pásmo Gazy na dvě části, severní a jižní. Předěl vede od přechodu Karni jižně od města Gaza k moři. Izraelské oddíly tím také přerušily hlavní silnici vedoucí ze severu na jih pásma.  

V neděli pokračovaly i nálety. Izraelské letectvo podniklo 45 útoků, mířilo na sklady zbraní i tunely, jimiž se do pásma pašují.

Izrael oznámil, že třicet jeho vojáků bylo zraněno, z toho dva těžce. Informoval o tom izraelský server Haaretz s odvoláním na armádní zdroje. Palestinci oznámili, že unesli dva izraelské vojáky, armáda židovského státu to však nepotvrdila.

Počet palestinských obětí od zahájení operace není přesně znám, protože Izrael neumožnil do místa bojů vstoupit novinářům. Haaretz citoval palestinské zdroje, podle nichž bylo od dob zahájení pozemní ofenzívy zabito 23 lidí. Dvacet z nich jsou civilisté.

Vybombardovaný plynový terminál na severu Gazyfoto: Reuters/Yannis Behrakis

Zatím není jasné, zda je v tomto počtu zahrnulo i dvanáct lidí, které zabil tankový granát na severu pásma Gazy v bejt Lahíji. Na místo se ale nedostala sanitka, takže se zprávu nepodařilo ověřit.

Agentura DPA uvádí dokonce 30 zabitých bojovníků Hamásu. Podle informací palestinských lékařů se tak počet obětí na straně Gazy od začátku izraelských leteckých útoků 27. prosince zvýšil na více než 450. OSN uvedla, že nejméně čtvrtina mrtvých pochází z řad civilistů. Dalších více než 2750 Palestinců utrpělo zranění.

Izraelský voják na severu pásma Gazyfoto: Reuters/Baz Ratner

Rakety odpálené z Gazy od začátku nynějšího konfliktu připravily podle DPA o život čtyři Izraelce. 

Izraelská letadla a lodě podnikly od zahájení operací před týdnem na 800 útoků na Gazu. Pozemní útok se čekal. U hranic s Gazou stálo na 100 000 izraelských vojáků a velká uskupení tanků a jiných obrněnců.

Izrael označuje operaci za nevyhnutelnou

Izraelský premiér označil pozemní operaci „za nevyhnutelnou“. Zdůraznil ale, že v pásmu nedopustí humanitární krizi.

Mluvčí izraelské armády Avital Leibovitchová vysvětlila důvod, proč Izraelské obranné síly přistoupily k pozemní operaci. Důvodem bylo pokračující ostřelování Izraele i po zahájení náletů. Cílem je podle ní „zničit teroristickou infrastrukturu Hamásu v oblasti operace.“ Podle ní jde o omezenou akci: „Míříme jen na některá z míst, která užívá Hamás k odpalování raket.“

Záchranáři odnášejí zraněného Palestincefoto: Reuters/Ismail Zaydah

Na jih Izraele dopadlo podle izraelských médií devět raket, které nezpůsobily žádné škody. Zasáhly města Sderot, Ašdod a Netivot. Podle televize CNN Hamás v odpalování raket stále pokračuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám