Hlavní obsah

Izrael zahájil pozemní útok na Gazu, mobilizuje záložníky

– JERUZALÉM/GAZA • Aktualizováno

Izraelští vojenští činitelé v sobotu uvedli, že izraelské pozemní jednotky překročily hranice pásma Gazy. Napsala to agentura AP. Izraelská armáda zároveň mobilizovala desítky tisíc záložníků. Oznámil to úřad izraelského premiéra Ehuda Olmerta.

Článek

Mluvčí armády Avital Leibovitchová řekla, že izraelské pozemní jednotky převezmou kontrolu nad některými oblastmi, z nichž palestinské hnutí Hamas, jež Gazu ovládá, ostřeluje Izrael raketami.

Podle dalšího vojenského mluvčího bude operace trvat "mnoho dní". "Cíl je zničit teroristickou infrastrukturu Hamasu," prohlásila Leibovitchová.

Záběry izraelských sil vstupujících po setmění do Gazy už přinesly izraelské televize. Početní stav použitých sil nebyl zatím oznámen. Armáda pouze uvedla, že do "druhé fáze" izraelské ofenzívy proti Hamasu je zapojen "významný počet vojáků". V minulých dnech izraelští vojenští činitelé uváděli, že podél pásma se shromáždilo asi 10 000 vojáků. 

Prudké přestřelky

Podle agentury AFP granát z izraelského tanku zabil ve městě Gaza jedno dítě a dalších jedenáct zranil. Na severu pásma bylo zraněno "mnoho lidí", napsala AFP s odvoláním na svědky a nemocniční zdroje.

Nejmenovaný činitel Hamasu v televizi Al Arabíja řekl, že bojovníci hnutí několik izraelských vojáků zabili. Počet neupřesnil. Vojenská větev Hamasu, takzvané brigády Kásam, v komuniké prohlásila, že Izrael za svou akci těžce zaplatí.

Agentura AP napsala, že když izraelské síly vstupovaly do pásma, rozpoutaly se prudké přestřelky. AFP píše, že na střelbu izraelských tanků odpovídali bojovníci Hamasu palbou z houfnic. Výbuchy a palbu z tanků bylo prý slyšet u palestinského uprchlického tábora Džabalíja v severní části pásma. Před vstupem ostřelovali Izraelci pásmo z děl a podle televize CNN také shazovali letáky s výzvami obyvatelům Gazy, aby opustili její severní oblasti.

Izrael v komuniké ujišťuje, že obyvatelé Gazy terčem operace nejsou. Za případné oběti na životech nebo za zranění civilistů budou podle něho odpovědni ti, kdo jich používají jako lidské štíty. Komuniké zároveň varuje, že "každý, kdo u sebe ukrývá teroristy nebo zbraně, bude považován za teroristu".

O přípravách pozemní ofenzívy se v Izraeli mluvilo už několik dní. Cíl izraelských akcí je přimět Hamas, aby ukončil raketové ostřelování Izraele. 

Izraelská především letecká ofenziva v palestinském pásmu Gazy v sobotu vstoupila do svého druhého týdne a navzdory sílícím mezinárodním protestům a výzvám světových politiků ke klidu zbraní pokračuje.

České předsednictví Evropské unii vnímá operaci izraelských pozemních sil v palestinském pásmu Gazy v kontextu posledních dní jako defenzivní, nikoli ofenzivní politiku. Řekl to mluvčí premiéra premiéra Mirka Topolánka pro české předsednictví EU Jiří Potužník.

Pozemní operace začíná pouhý den předtím, než se na Blízký východ v neděli vydá vyjednávací mise Evropské unie, kterou povede český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Praha začala 1. ledna unii předsedat.  

Stovky mrtvých

Při nočním bombardování zabilo izraelské letectvo jednoho z vrcholných představitelů ozbrojeného křídla palestinského hnutí Hamas. Při dnešním náletu na mešitu na severu Gazy zahynulo podle AP 10 Palestinců, Gazu také poprvé ostřelovalo izraelské dělostřelectvo. Rakety odpálené radikály z pásma zasáhly dvě izraelská města a zranily dva lidi.

Izraelská ofenziva nazvaná Lité olovo, jejímž cílem je zastavit ostřelování izraelského území, si podle nejnovějších údajů zdravotního úřadu v Gaze i zdrojů z OSN dosud vyžádala v pásmu Gazy životy nejméně 437 lidí, z toho 75 dětí a 21 žen. Zraněno bylo podle citace agentury AFP 2285 osob, z nichž 400 je ve vážném ohrožení života.

Zhruba 500 palestinských raket, odpálených od 27. prosince radikály z pásma na území Izraele, mělo čtyři oběti, včetně jednoho vojáka, a desítky zraněných.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám