Hlavní obsah

USA chtějí dojednat příměří, které by zabránilo ostřelování Izraele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Spojené státy se pokoušejí dosáhnout příměří na Blízkém východě, které by bylo trvalé. Uvedla to v pátek americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová s tím, že by toto příměří nepředstavovalo zachování současného nestabilního stavu. Podle ní je nutné, aby se skončilo ostřelování Izraele ze strany Palestinců.

Foto: Jason Reed , Reuters

Ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová

Článek

Šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová uvedla, že Spojené státy se snaží dojednat v pásmu Gazy příměří, které by bylo „trvalé a udržitelné“. „Pracujeme společně na příměří, které by neumožnilo opět nastolit stávající status quo,“ uvedla Riceová po setkání s prezidentem Georgem Bushem. Součástí příměří musí být závazek, že nadále nebude území Izraele ostřelováno raketami palestinských radikálních skupin.

I z dalšího jejího vyjádření je patrné, že nechce, aby v Gaze nadále vládl Hamás. Toto radikální hnutí je podle ní vinno mizérií, v níž žijí Palestinci. „Hamás může za to, že pro lidi v Gaze je obtížně vést snesitelný život.“ Podle ní si Hamás vzal obyvatele Gazy "coby rukojmí" již předloni v létě, tedy v době, kdy se hnutí násilím zmocnilo vlády nad pásmem. Zdůraznila, že Palestince reprezentuje legitimně zvolený prezident Mahmúd Abbás a že Hamás si udělal z Gazy odpalovací rampu pro rakety mířící na Izrael.

Riceová zároveň podle světových agentur dodala, že nyní neplánuje cestu na Blízký východ. Podle mluvčího Bílého domu Gordona Johndroea se přitom Spojené státy chtějí ujistit, že v Gaze nenastala humanitární krize.

USA nekomentují možnost pozemní ofenzívy

Johndroe řekl, že USA sledují situaci, aby zabránily propuknutí humanitární krize. Krizi v oblasti ve čtvrtek popřela šéfka izraelské diplomacie Cipi Livniová. Humanitární pracovníci však považují izraelské útoky za masakry a poukazují na vysoký počet civilních obětí.

Johndroe se vyhnul přímé odpovědi na otázku, jak se USA staví k případné izraelské pozemní ofenzivě v Gaze: "Nechci hovořit o operaci, která se nestala ... Půjde o rozhodnutí, která učiní Izraelci."  Dodal, že američtí vyjednávači hovořili s Izraelci a upozornili je, že při jakékoliv vojenské akci se musí vyhnout "zbytečným civilním obětem" a že musí nechat volný průchod humanitární pomoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám