Hlavní obsah

Izrael odmítl návrhy na příměří, údery na Gazu mírně polevily

JERUZALÉM/GAZA
Aktualizováno

Situace v palestinském pásmu Gazy je po čtyřech dnech bombardování konečně klidnější, i když jen relativně. Izraelská vláda ve středu jednala o dvoudenním pozastavení všech vzdušných operací, které navrhovalo mezinárodní společenství, nakonec je ale zamítla. Obě strany konfliktu, tedy palestinské radikální hnutí Hamás i Izrael, jsou již několik dní vystaveny mezinárodnímu tlaku.

Článek

Vyhlášení dvoudenního příměří, které v úterý navrhl francouzský ministr Bernard Kouchner, odmítlo izraelské ministerstvo zahraničí jako nerealistické, dokud bude Hamás vypouštět rakety na izraelské území. Během středečního jednání se proti zastavení operací vyslovila i celá vláda.

V úterý bombardování pásma Gazy pokračovalo, Hamás odpovídal raketami. V noci na středu bylo podle agentury Reuters podniknuto 35 náletů - mimo jiné na jeden z tunelů, jimiž se do Gazy pašují zbraně z Egypta, a na jeden z objektů Hamásu, kanceláře předsedy Hamásu Ismáíla Haníji. Žádné ztráty na životech nejsou hlášeny.

Nejednotný izraelský kabinet

Během příměří, jak navrhoval Kouchner, by mohla být do pásma Gazy transportována humanitární pomoc. Izrael však požadavkům mezinárodního společentství nevyhověl. Už dříve také schválil nasazení dalších 2500 záložníků pro pozemní operace, celkově jich tak bude 9000.

Proti vyhlášení příměří vystupoval izraelský premiér Ehud Olmert, pro byl naopak ministr obrany Ehud Barak, který doufal, že by je Hamás mohl využít k zastavení útoků. Posílení vojenských záloh u pásma Gazy je však podle Baraka nutné.

Izraelce v Gaze čeká překvapení, prohlašuje Hamás

Hamás se chová rovněž nesmlouvavě. Zastavení útoků odmítl a naopak pohrozil, že pokud budou izraelské nálety pokračovat, jeho rakety budou zasahovat stále hlouběji na izraelské území. "Pokud vstoupíte do Gazy, budou děti sbírat vaše maso a zbytky vašich tanků roztroušené po ulicích," prohlásil sebevědomě mluvčí Hamásu směrem k Jeruzalému s tím, že hnutí je stále silné.

Překvapení, jaké čeká izraelskou pěchotu v pásmu Gazy, si Izraelci nedokážou představit, řekl agentuře Reuters velitel jednoho oddílu ozbrojeného křídla Hamásu abú Sachir. Jeho muži hlídají hranici i v noci a údajně se chystají izraelské jednotky překvapit municí, jež je zatím schovaná pod zemí.

Izraelské pozemní operaci zatím nepřeje ani počasí, protože začalo pršet, což mnozí Palestinci považují za boží znamení.

Tragická bilance

Podle agentury Reuters bylo během izraelské ofenzívy zabito 384 lidí a přes 800 jich bylo zraněno. AFP píše o víc než 370 mrtvých a 1700 zraněných Palestincích. Podle nemocničních zdrojů z Gazy, které agentura cituje, je mezi zabitými 39 dětí mladších šestnácti let a třináct žen.

Palestinské raketové ostřelování izraelského území si od víkendu podle AP vyžádalo čtyři mrtvé.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Následky útoků na Gazu

Čtyři dny trvají izraelské nálety na pásmo Gazy. Útoky si vyžádaly podle CNN 375 obětí, je mezi nimi přes šedesát žen a dětí. Zničena byla část infrastruktury...

Výběr článků

Načítám