Hlavní obsah

Saúdští lékaři zabránili svatbě pětileté dívky

DPA, vpl, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DŽIDDA

Pracovníci zdravotnického střediska v saúdskoarabské Džiddě zabránili provdání dvou dívek ve věku pěti a jedenácti let. Jejich matka je chtěla provdat za dva muže z příbuzenstva starší dvaceti let, aby zajistila jejich právo na dědictví.

Foto: Profimedia.cz

Společnost v Saúdské Arábii se dosud nezbavila některých starověkých tradic

Článek

"Nakonec ji však lékaři přesvědčili, že pro děti bude lepší, když ještě několik let počkají,“ řekla listu Al-Watan Jana Harsániová, nejvyšší kontrolorka střediska.

Ve středisku se v souladu se saúdskými zákony hlásí snoubenci, aby podstoupili zákonem povinné prohlídky na AIDS a genetické poruchy.

Harsániová se vyslovila pro zákonem stanovený nejnižší možný věk pro nevěstu a ženicha. "V jiném případě se nám nepodařilo odradit mladého muže, který nechal provdat svou desetiletou sestru za svého čtyřicetiletého přítele. Dívka přitom nikdy nechodila do školy. Stala se třetí ženou svého muže,“ uvedla Harsániová.

Saúdská Arábie připouští až čtyři manželky pro jednoho muže. V provincii Al-Kasím ještě neskončil soud, v němž matka žaluje muže za to, že se nechal rozvést s její osmiletou dcerou. Dívka se provdala na přání svého otce, který budoucímu příbuznému nesplatil dluhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám