Hlavní obsah

VIDEO: Izrael je v totální válce s Hamásem

Novinky, rei
JERUZALÉM/GAZA
Aktualizováno

Izrael je v totální válce s Hamásem, palestinským radikálním hnutím, které ovládá pásmo Gazy. Řekl to v pondělí ministr obrany Ehud Barak v izraelském parlamentu. Izrael od soboty pásmo Gazy bombarduje, povolal 6 500 rezervistů a stahuje své jednotky k hranici. Počet obětí překročil 300.

Článek

„Nabízeli jsme Palestincům ruku k míru mnohokrát. Nemáme nic proti lidem v Gaze, ale toto je totální válka proti Hamásu a jeho buňkám. Zdrženlivost, kterou jsme prokazovali, je zdrojem naší síly, když je čas bojovat,“ řekl Barak v Knessetu, zatímco izraelská letadla pokračovala třetím dnem v náletech.

Počet jejich obětí dosáhl nejméně 315. Podle OSN je mezi mrtvými nejméně 57 civilistů. Nad městem Gaza a dalšími místy se i v pondělí vznášel dým a prach, zatímco izraelské tanky dorazily na samý okraj enklávy.

Izraelský úder vyvolal výzvu k příměří ze strany Rady bezpečnosti OSN, v arabském světě pokračují protesty a Liga arabských států bude situaci řešit na pátečním mimořádném summitu v Dauhá.

Exilový vůdce Hamásu Chálid Mišál o víkendu vyzval k třetí intifádě, pozorovatelé ale upozorňují na rozkol v samotném táboře Palestinců. Dokládá ho i výrok prezidenta palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse z konkurenčního hnutí Fatah. Abbás izraelskou agresi odsoudil, zároveň však řekl, že její příčinou je Hamás.

Pečlivé přípravy

Média, včetně izraelských, se shodují, že scénář současného úderu s názvem Lité olovo byl dlouho a pečlivě připravován, narozdíl od akce vedené v létě 2006 proti libanonskému Hizballáhu. Podle izraelských zdrojů ofenzívě předcházelo šestiměsíční shromažďování zpravodajských informací o strategicky důležitých objektech Hamásu.

Izraelský vládní kabinet plán úderu podrobně probíral na pětihodinovém zasedání 19. prosince a jeho načasování nechal na premiérovi Ehudu Olmertovi a ministru obrany Ehudu Barakovi. Přípravy se podařilo utajit díky záměrným dezinformacím a klamným manévrům, nevěděl o nich ani Hamás ani izraelská média.

Hamás se bezprostředně před útokem cítil bezpečně i díky pátečnímu vpuštění humanitárních dodávek do blokovaného pásma Gazy a čtvrteční návštěvě ministryně zahraničí Cipi Livniové v Káhiře, jejíž podpoře se Izrael těší. O úderu bylo údajně definitivně rozhodnuto v pátek ráno.

Proč právě teď?

Ehud Barak v neděli řekl, že načasování operace souvisí s jednostranným vypovězením příměří ze strany Hamásu před necelými dvěma týdny, v důsledku čehož se zvýšil počet raketových útoků na Izrael z pásma Gazy a Izraeli došla trpělivost.

Analytici však akci spojují i s únorovými předčasnými volbami. Podomácku vyrobené rakety Kásam palestinských radikálů zřídkakdy zabíjejí, neustále však ohrožují čtvrt miliónu Izraelců na jihu země a podlamují autoritu židovského státu.

Trosky domu v palestinském Rafáhufoto: ČTK/AP

Předvolební průzkumy, v nichž se o hlasy poměrně těsně přetahuje Livniové strana Kadima s pravicovým uskupením Likud expremiéra Benjamina Netanjahua navíc naznačují, že tvrdé postoje se vyplácejí. Netanjahu je proti ustavení samostatného palestinského státu, narozdíl od Livniové.

Za tři týdny se navíc ve Spojených státech vymění prezidenti a diplomatická podpora Izraele ze strany nové hlavy států Baracka Obamy by nemusela být tak automatická.

Izrael od loňského června, kdy Hamás násilím z pásma Gazy vyhnal představitele a příznivce Fatahu, dával otevřeně najevo, že Hamás pro něj není partnerem. Ani Západ Hamás neuznal a podporoval vládu Mahmúda Abbáse z Fatahu. Izrael zná dobře katastrofální politickou a ekonomickou situaci v Gaze. Předpokládá, že Hamás je nepopulární a útokem na něj chce tento trend povzbudit. Problémem může být, že ne všechny oběti jeho ofenzívy jsou zastánci Hamásu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám