Hlavní obsah

Irácký parlament neschválil zákon o pobytu britských vojsk v zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irácký parlament v sobotu odmítl návrh zákona umožňující vojákům z Británie, Austrálie a několika dalších zemí zůstat v Iráku i po skončení letošního roku. Parlament bude o právní normě zřejmě opět hlasovat příští týden.

Foto: Thaier al-Sudani, Reuters

Američtí vojáci na místě jednoho z bombových útoků v Bagdádu u vozidla Humvee; ilustrační foto

Článek

Návrh, který minulý týden představila irácká vláda, měl zahraničním vojákům z Británie, Austrálie, Rumunska, Estonska, Salvadoru a ze Severoatlantické aliance umožnit zůstat v zemi až do konce července 2009. Dosavadní mandát vojáků z těchto zemí, který mají od OSN, vyprší 31. prosince.

Iráčtí zákonodárci návrh zákona odmítli podle agentury Reuters proto, že dvoustranné vztahy by podle nich neměl upravovat zákon, ale vzájemné bezpečnostní dohody mezi Irákem a jednotlivými zeměmi. Podobnou dohodu má Irák například se Spojenými státy. Dokument zakotvuje jako nejzazší termín odchodu amerických vojáků z Iráku konec roku 2011 a upravuje podmínky dalšího pobytu amerických vojsk v Iráku.

Británie měla v Iráku 40 tisíc vojáků

"To, co dnes parlament udělal, tedy odmítnutí návrhu zákona, je velkým národním úspěchem," citovala agentura poslance Násira Isávího, který je loajální vůči duchovnímu a odpůrci přítomnosti amerických vojsk v Iráku Muktadu Sadrovi. "Myslíme si, že britské síly i další vojáci by se měli sbalit," dodal Isáví.

Británie měla kdysi v Iráku 40 000 vojáků, zbývá jich tam ale už jen 4100. Většina z nich působí v blízkosti jihoiráckého ropného města Basra. Britský premiér Gordon Brown před několika dny v Iráku oznámil, že britští vojáci se z Iráku stáhnou do konce května příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám