Hlavní obsah

Irácký novinář, který hodil boty na Bushe, byl zbit, potvrdil soudce

Novinky, BBC,
BAGDÁD

Irácký vyšetřující soudce v pátek potvrdil, že irácký novinář Muntadar Zajdí, který hodil boty na amerického prezidenta Bushe, byl zbit. Má modřiny a pohmožděniny na tváři a okolo očí. Soudce vedl, že byl zbit hned po incidentu na místě, kde se konala Bushova tisková konference.

Foto: Reuters

Muntadar Zajdí

Článek

Vyšetřující soudce Zija Kinaní, který navštívil Zajdího v úterý a ve středu, v pátek sdělil, že novinář má v obličeji pohmožděniny. O zranění novináře opakovaně mluvila i Zajdího rodina. Kinání se však o žádných dalších zraněních nezmínil. Rodina novináře uvádí, že Zajdí má také zlomenou ruku a žebra a že byl bit i ve vazbě.

Soud řeší zbití novináře také. Kvůli tomu pečlivě analyzuje videa ze sálu. Novinář zatím nepodal žádné trestní oznámení kvůli tomu, že byl zbit, doplnil Kinání.

Házení botou po Bushovi Iráčané schvalují. VIDEO: Reuters

Kinání také uvedl, že Zajdí napsal omluvný dopis, ve kterém žádá iráckého premiéra, aby mi prominul tento "ošklivý čin". Soudce dodal, že irácký prezident mu dá milost, pokud o to premiér požádá.

Novinář boty hodil po Bushovi v neděli. V očích mnoha Arabů se stal hrdinou. Bílý dům doufá, že novinář bude potrestán adekvátně. Americký prezident nepociťuje podle své mluvčí v souvislosti s incidentem žádnou mimořádnou hořkost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám