Hlavní obsah

V Iráku zatčeni čtyři generálové, plánovali převrat

Novinky, ČTK, New York Times
BAGDÁD
Aktualizováno

Čtyři generálové jsou mezi několika desítkami činitelů iráckého ministerstva vnitra, kteří byli zatčeni v posledních dvou dnech. Pokoušeli se obnovit rozpuštěnou stranu Baas, v jejímž čele stál Saddám Husajn. Byli napojeni na sunnitské hnutí Al-Avda, které je považováno za následníka baasistů.

Článek

Jsou obviněni z politické korupce. Při zatýkání u nich byly nalezeny velké částky. Zatýkání potvrdilo ministerstvo vnitra.

Počet zatčených zatím není přesně znám, agentura AFP jich uvádí 50, list New York Times 35. Ministerstvo přiznalo, že zatčeno bylo jenom 15 osob ze seznamu 45 podezřelých a případ se snaží bagatelizovat kvůli politickému kontextu případu.

Podezřelé zatkla během posledních tří dnů elitní protiteroristická jednotka, která podléhá přímo premiéru Núrímu Málikímu. Zásah potvrdilo ministerstvo vnitra s tím, že další zatýkání mohou pokračovat.

U zadržených byly zajištěny velké částky peněz. Podle zdrojů z ministerstva vnitra, které citoval list New York Times, byli zadrženi kvůli přijímání úplatků a korupce, někteří ale plánovali převrat, jeho příprava však byla pouze v raném stádiu. Podle anonymního zdroje z ministerstva se jednalo o "spiknutí".

Snaha obnovit stranu Baas

Vysoký představitel ministerstva vnitra uvedl, že zadržení byli napojeni na sunnitské hnutí Al-Avda (Návrat) a upláceli další důstojníky, aby je tak získali do svých řad.

Hnutí al-Avda jsou připisovány snahy o opětovné ustavení a reorganizaci někdejší vládní strany Baas bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna. Mezi zadrženými jsou i vysoké šarže, například generál Ahmed abú Rakíf, který má na ministerstvu vnitra na starosti mezinárodní záležitosti.

Zadrženými jsou jak šíité, tak i sunnité, někteří byli členy strany Baas, tito lidé však na ministerstvu nezaujímali vysoké posty. Tato skutečnost naznačuje, že zatýkání bylo politicky motivované a že jeho hlavním důvodem mohla být i snaha současného iráckého premiéra upevnit si moc před lednovými volbami v provinciích. Jeden policista pod podmínkou anonymity uvedl, že zatčení se ani navzájem neznají, jde o dlouho sloužící úředníky, kteří jsou podle něj nevinní.

Šíita Málikí je sice populární jako silný vůdce, ale těžko hledá na roztříštěné politické scéně dost koaličních partnerů. Důvodem je také to, že podporuje další pobyt amerických vojáků na iráckém území, což vadí radikálnějším šíitům, podporujícím Muktadu Sadra.

Spolu s politickými intrikami a napětím mezi různými iráckými frakcemi je právě korupce jednou z hlavních překážek obnovy a rozvoje Iráku, napsala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám