Hlavní obsah

V Iráku zůstanou déle nejen Američané, ale i vojáci dalších zemí

– BAGDÁD

Mandát pro pobyt zahraničních vojsk v Iráku vyprší na konci tohoto roku. Přesto v Iráku zůstanou v příštím roce vojáci mnoha zemí. Irácká vláda už navrhla normu, která umožní v zemi dočasný pobyt zahraničních vojáků. Půjde o obdobu smlouvy uzavřené s USA. Stanoví i nejzazší termín odchodu těchto vojáků - je jím 31. květen 2009.

Foto: Peter Macdiarmid, Reuters

Britský premiér Gordon Brown po příletu do Iráku

Článek

Smlouva umožní, aby v zemi i po konci letošního roku zůstali vojáci zemí NATO i Austrálie a Salvadoru. Dokument také stanovuje podmínky postupného stahování zahraničních vojáků ze země. Odejít musejí do konce května.

Podrobnosti o dohodě byly zmíněny při středeční návštěvě britského premiéra v Bagdádu. Gordon Brown do irácké metropole přiletěl na neohlášenou návštěvu. Jejím hlavním tématem bylo jednání o dalším setrvání a odchodu britských vojáků ze země.

"Úloha britských bojových sil se chýlí ke konci. Tyto síly ukončí svůj úkol během první poloviny roku 2009 a poté z Iráku odejdou," citovala agentura AFP ze společného prohlášení britského a iráckého premiéra Núrího Málikího. „Dnes jsme se domluvili, že mise skončí nejpozději 31. května příštího roku,“ uvedl Brown. Jejich stahování začne v březnu. V zemi pak zůstane 200 až 300 britských poradců. I vojáci dalších zemí musejí odejít do konce května příštího roku.

„Jsme velmi spokojeni s tím, co jsme viděli v textu dohody a očekáváme, že irácký parlament tento dokument velmi brzy schválil," řekl agentuře Reuters nejmenovaný vysoký britský činitel.

Vyřešení situace britských vojáků bylo klíčové, protože je jich v Iráku 4100. Britové už dříve uvedli, že v zemi chtějí zůstat i po 31.prosinci 2008, rozhodně po dobu voleb, které se konají v lednu.

Vládou navrhovaná právní norma  je obdobou bezpečnostní americko-irácké dohody umožňující zhruba 140 000 americkým vojákům zůstat v Iráku nejdéle do konce roku 2011. Po měsících sporů a vypjaté debatě schválil irácko-americkou dohodu koncem listopadu irácký parlament.

Reklama

Výběr článků

Načítám