Hlavní obsah

Bushova mluvčí má po útoku botou monokl

– BAGDÁD/WASHINGTON

Americký prezident George Bush projevil v neděli obdivuhodný postřeh, když po něm irácký novinář Muntadar Zajdí hodil své boty. Uhnul jim. Modřinu ale má jeho mluvčí Dana Perinová. I ji vržené boty minuly, ale ve zmatku se omylem praštila.

Foto: Mike Theiler , Reuters

Bushova mluvčí Dana Perinová s monoklem

Článek

Ve zmatku, kdy se Bush rychle schovával za stolem, se Perinová praštila o mikrofonní stojan.

Zatím není jasné, z jakého činu bude Muntadar Zajdí obviněn. Televize Al-Bagdádíja už vyzvala, aby dostal milost.O shovívavost žádá i unie iráckých novinářů, i když označuje jednání Zajdího za "divné a neprofesionální". Server BBC uvádí, že pokud by byl obviněn z pokusu zabít amerického prezidenta, mohl by strávit sedm až patnáct let ve vězení.

Irácký novinář hodil po Bushovi boty. Zdroj: Reuters/Stream.cz

Bílý dům si ale nepřeje exemplární potrestání. Perinová řekla, že Bush věří, že se irácký právní systém rozhodne pro adekvátní trest: „Prezident nemá z incidentu nijak špatný pocit.“

Házení botou po Bushovi Iráčané schvalují.Zdroj: Reuters/Stream.cz

Podle svého bratra má Muntadar Zajdí zlomenou paži i žebra a krvácel. Původně uváděl, že muž byl zbit ve vazbě, to ale irácká policie popírá. Je však možné, že zranění utrpěl při tvrdém zásahu ochranky na tiskové konferenci. Na zemi bylo vidět po zásahu stopy krve.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Irácký novinář hodil po Bushovi boty

Nedělní neohlášenou návštěvu George Bushe v Iráku doprovázel incident, při němž dopisovatel irácké televize Al-Bagdadíja Muntadar Zajdí hodil po americkém...

Výběr článků

Načítám