Hlavní obsah

Za botu hozenou na Bushe nabízejí lidé i deset miliónů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Arabský svět ocenil čin novináře Muntadara Zajdího, který v neděli hodil boty na amerického prezidenta George Bushe. Jeden Saúdský Arab dokonce nabízí 10 miliónů dolarů za jednu z černých bot hozených na prezidenta, uvádí ruský server RIA Novosti.

Foto: ebay.com, Novinky

Trička s botou hozenou na Bushe na ebay

Článek

Peníze nabídl bohatý saúdskoarabský obchodník. Bývalý trenér iráckého fotbalového týmu Adnan Hamád nabídl za boty 100 000 dolarů.

Skupina vedená dcerou libyjského představitele Muamara Kaddáfího se zase rozhodla ocenit Zajdího odvahu medailí.

I venezuelský prezident Hugo Chávez v projevu sdělil, že Zajdí je prototypem kurážného muže. „Je dobře, že ho nezasáhl. Já skutečně nepovzbuzuji nikoho, aby na kohokoli házel boty, ale je to odvaha,“ zakončil své filosofování venezuelský prezident, který má velmi nerad svůj americký protějšek.

Chavez ocenil odvahu vrhače bot. Zdroj: Reuters/Stream

Bushe už nazval oslem, opilcem, panem nebezpečným a naposled ďáblem, když po jeho vystoupení na půdě OSN nasával vzduch se slovy, že cítí síru. Venezuelská televize opakovaně vysílala záběr hození bot po Bushovi.

Přestože Bush uvedl, že incident nevyjadřuje názory iráckého lidu, většina Iráčanů s ním souhlasí. A čin spojil i etnicky a nábožensky rozdělený Irák, jak uvádí 45letý učitel z Mosúlu Jusúf Matti. „Přísahám při bohu, že všichni Iráčané bez ohledu na jejich rozličné národnosti se těší z tohoto činu,“ řekl

Při neustálém rozboru incidentu už také bylo zmíněno, že bota neměla číslo 10, jak uvedl v první reakci americký prezident, ale devět.

Čin vzbudil pozornost na celém světě. Podle monitorovací agenturu NewTeeVee v pondělí kolovalo na síti 650 kopií tohoto videa, na které si kliklo 5,4 miliónů lidí.

Házení botou po Bushovi Iráčané schvalují. Zdroj:Reuters/Stream

Odezvu měl klip i v USA, protože současný americký prezident má jen minimální popularitu. Na serveru eBay se už nabízejí za necelých dvacet dolarů trička, kde letí bota na prezidentovu tvář s textem „sbohem ... ty pse" nebo jiné s Bushovým portrétem a textem „když velikost sedne“.

A americký server spoof, který vytváří fámy dokonce uvedl, že okamžitě po hodu dostal nabídku od jednoho ze slabších týmu americké basebalové ligy, Seattleských námořníků, aby jim pomohl na místě nadhazovače.

Irácký novinář hodil po Bushovi boty. Zdroj: Reuters/Stream.cz

Novinář je stále ve vazbě, ale skupina vlivných arabských právníků včetně několika, kteří pomáhali hájit Saddáma Husajna, mu už nabídla, že jej bude zdarma zastupovat.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Irácký novinář hodil po Bushovi boty

Nedělní neohlášenou návštěvu George Bushe v Iráku doprovázel incident, při němž dopisovatel irácké televize Al-Bagdadíja Muntadar Zajdí hodil po americkém...

Výběr článků

Načítám