Hlavní obsah

VIDEO: Irácký novinář hodil po Bushovi boty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD
Aktualizováno

Nedělní neohlášenou návštěvu George Bushe v Iráku doprovázel incident, při němž dopisovatel irácké televize Al-Bagdadíja Muntadar Zajdí hodil po americkém prezidentovi své boty. Incident se stal v kanceláři iráckého premiéra Núrího Málikího během tiskové konference.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident George W. Bush uhýbá vržené botě. Vpravo irácký premiér Núrí Malikí

Článek

Muž boty hodil krátce poté, co si politici potřásli rukama a začali mluvit. Novinář vstal a se slovy: "To je polibek na rozloučenou, ty pse!," hodil po americkém prezidentovi obě své boty. Netrefil se.

Podle iráckého zvyku představuje hození bot po někom vyjádření nejhlubšího opovržení.

Proti Zajdímu ihned po incidentu zasáhla americká i irácká ochranka. Strážci povalili novináře na zem a odvlekli ho z místnosti, na zemi podle AFP zůstaly stopy krve. "Jste zodpovědný za smrt tisíců Iráčanů!" stačil ještě Zajdí na Bushe vykřiknout, než ho ochranka vyvedla.

Ochranka se na novináře, který boty mrštil, vrhla a odvedla ho ze sálu.foto: Reuters/Kevin Lamarque

Ostatní novináři v sále se po incidentu za Zajdího chování omlouvali. Bush jejich omluvu přijal a událost s žertem přešel. "Mohu vám k tomu jen říct, že to byla bota velikosti deset," zažertoval.

Americký prezident George W. Bush uhýbá vržené botě. Vpravo irácký premiér Núrí Malikífoto: Reuters/Kevin Lamarque

Bush přijel v neděli do Iráku na návštěvu na rozloučenou. Během ní podepsal smlouvu, která zastřešuje působení amerických vojáků v zemi po skončení letošního roku a stanovuje, že Američané musejí opustit Irák do konce roku 2011.

Reklama

Výběr článků

Načítám