Hlavní obsah

Bush se nečekaně přiletěl rozloučit do Iráku

BAGDÁD

Americký prezident George Bush v neděli nečekaně přicestoval do Iráku. Bílý dům sdělil, že je to Bushova návštěva na rozloučenou. Podle agentury AP chce Bush s iráckými politiky oslavit hlavně to, že se podařilo včas uzavřít bilaterální bezpečnostní dohodu. Jde o čtvrtou Bushovu cestu do Iráku.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident George Bush s iráckým prezidentem Džalálem Talabáním

Článek

Návštěva byla přísně tajena i před nejbližšími a Bílý dům kvůli tomu dokonce šířil nepravdivé zprávy o Bushově programu ve Washingtonu. Letadlo Air Force One dosedlo po jedenáctihodinové noční cestě na bagdádské mezinárodní letiště odpoledne místního času.

Bush rozhodl o invazi do Iráku, díky níž byl v roce 2003 svržen bývalý irácký prezident Saddám Husajn. Naposledy Bush Irák navštívil loni v září.

Dvacátého ledna Bushe v úřadu nahradí demokrat Barack Obama, který byl zvolen v listopadu novým prezidentem Spojených států. Těsně před Bushem byl v Iráku ministr obrany Robert Gates, který tam v sobotu jednal s velitelem tamních amerických jednotek.

Gates zůstane šéfem Pentagonu i v Obamově kabinetu. Podle bezpečnostní dohody musejí američtí vojáci z Iráku odejít nejpozději do tří let, tedy do konce roku 2011. Obama ale plánuje časnější stažení, hovoří o 16 měsících. Připustil ale, že i potom by mohla část vojáků v Iráku zůstat v roli školitelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám