Hlavní obsah

Sebevrah v irácké restauraci zabil přes padesát lidí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KIRKÚK
Aktualizováno

U severoiráckého města Kirkúk zaútočil ve čtvrtek sebevrah s náložemi. Udeřil v oblíbené místní restauraci. Podle posledních údajů CNN zabil nejméně 55 lidí. Přes 100 lidí bylo zraněno.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Článek

Útok se udál asi čtyři kilometry severně od města při hlavní silnici do Irbílu v restauraci Abdala Kabab, uvedl představitel místní policie. Právě on sdělil CNN, že zahynulo 55 osob a zraněno bylo dalších 109 lidí. Oficiální údaj ministerstva vnitra je o něco nižší, 47 mrtvých a 102 zraněných.

Podle policie muž přijel před restauraci autem, ze které vystoupil. Když vešel do restaurace, odpálil výbušniny, které měl ve vestě na těle.

Restauraci rádi navštěvují kurdští představitelé. Ve čtvrtek byl podnik plný rodin slavících poslední den svátku Id al-Adhá. Mezi oběťmi tedy bude nemálo dětí.

Za masakrem je zřejmě etnické napětí. Kurdové usilují o připojení Kirkúku a provincie Ta’mín k jejich samosprávnému regionu na severu. S tím nesouhlasí místní Turkméni a Arabové, kteří se obávají diskriminace.

Čtvrteční útok je v Kirkúku a okolí nejtragičtějším za poslední rok a půl. Loni v červenci ve městě zabil sebevrah 25 lidí při shromáždění kurdské politické strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám