Hlavní obsah

Obama plánuje jadernou ochranu Izraele

– JERUZALÉM

Příští americký prezident Barack Obama plánuje nabídnout Izraeli strategickou smlouvu, která by židovský stát chránila před případným jaderným útokem z Íránu. Informoval o tom ve čtvrtek izraelský server Haaretz.

Foto: Jason Reed , Reuters

Barack Obama

Článek

Haaretz cituje nejmenovaný americký zdroj blízký Obamovi, že podle smlouvy americká vláda Izraeli přislíbí, že v případě jaderného útoku ze strany Íránu Spojené státy Teheránu odpoví stejným typem zbraní. Dohoda by podle Haaretzu počítala s tím, že Izrael bude mít nový vylepšený protiraketový systém.

První krok v tomto směru udělala již nynější administrativa prezidenta George Bushe. USA v Negevské poušti na jihu Izraele instalovaly vyspělý protiraketový radarový systém. Ten by měl poskytnout včasné varování v případě raketového útoku z Íránu.

Clintonová o štítu hovořila už v dubnu

S myšlenkou garancí  pro případ jaderného útoku na Izrael přišla v kampani před prezidentskými volbami nastupující ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Během dubnové debaty s Obamou řekla, že Izrael a arabské země musí dostat účinnou zastrašovací podporu. „Írán musí vědět, že útok na Izrael podnítí masivní reakci,“ řekla s tím, že mezi zeměmi, které by USA měly také zaštítit, je Saúdská Arábie a další státy Perského zálivu.

Nápad, ať už v jakékoliv šíři, je podle vysoce postaveného zdroje z administrativy dosluhujícího prezidenta Bushe směšný a nedůvěryhodný. „Kdo přesvědčí občany Kansasu, že USA se potřebují vmísit do jaderné války, protože byla bombardována (izraelská) Haifa?“ řekl Haaretzu.

Cíle Íránu jsou předmětem dohadů

Jaderná garance Spojených států Izraeli se dá vyložit také jako známka toho, že USA věří, že se Teheránu podaří získat jaderné zbraně. Írán dlouhodobě popírá, že by vyvíjel atomovou zbraň a tvrdí, že jeho jaderný program je určen výhradně k mírovým účelům.

Obama, který se funkce prezidenta oficiálně ujme 20. ledna, tento týden prohlásil, že bude s Íránem vyjednávat. Výměnou za to, že se vzdá svého jaderného programu, by pro něho měl ekonomické pobídky. Varoval, že pokud Teherán jeho nabídku nepřijme, posílil by proti němu sankce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám