Hlavní obsah

VIDEO: Muslimové kamenováním satana ukončili pouť

MEKKA

V saúdskoarabské Mekce končí letošní muslimská pouť Hadždž. Účastnily se jí téměř tři milióny lidí. Letos proběhla bez větších incidentů. Úřady poutní místo upravily a největšímu problému minulých let, tlačenici, v níž bylo mnoho lidí ušlapáno, zabránily.

Článek

Kolem středečního poledne byla Velká mešita v Mekce plná poutníků. Ti vykonávali rituál "rozlučkového obcházení" svatyně Kaaba. Při sedminásobném obkroužení kostky pokryté černým sametem se modlili a četli verše z koránu.

Mnozí z téměř tří miliónů letošních účastníků pouti dorazili z údolí Miná, kde ráno provedli rituál známý jako kamenování satana.

Pouť má očistit duše věřících. Vykonat alespoň jednou za život pouť na posvátné místo, je povinností každého Muslima. Letos více než milión lidí přijel za zahraničí.

Tisíce lidí na cestě ke kamenu, který symbolizuje Satana.foto: ČTK/AP

"Cítím, že jsem znovuzrozený," řekl jeden z íránských poutníků. "Slova nedokážou vyjádřit, jak se teď cítím. Cítím, že jsem očištěn a že mi Bůh odpustil všechny hříchy."

Ulice Mekky jsou podle agentury AP plné poutníků, kteří nakupují oblečení, elektroniku ale hlavně umělohmotné lahve a nádoby, které chtějí naplnit svatou vodou z Mekky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám