Hlavní obsah

Schwarzenberg: Útok na Írán by byl katastrofou

– JERUZALÉM
Novinky,

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg při pondělní návštěvě Izraele řekl, že případná vojenská akce proti Íránu by mohla vyústit v katastrofu. Řekl to úternímu vydání listu Ha´arec. Podle něj je nutné v oblasti Blízkého východu jednat mimořádně opatrně.

Foto: René Volfík, ČTK

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

„Chápu proč Izrael říká, že všechny možnosti jsou otevřené, ale já si myslím, že jakákoliv ozbrojená akce nebo válka (proti Íránu) by byla katastrofou,“ uvedla hlava české diplomacie. Listu Ha´arec to zdůvodnila: „Když tady míjíme benzínovou pumpu, všude vidíme cedule, že se k ní nemáme přibližovat s otevřeným ohněm. A v této oblasti (Blízkého východu), jenž je pumpou celého světa, byste neměli chodit s otevřeným ohněm.“

„Válka není něco, co by se mělo lehce zahajovat a to míním velmi vážně. Válka má oprávnění jen ve velmi extrémních případech,“ sdělil Schwarzenberg listu, který zdůraznil, že ministr je Izraeli nakloněn a loni oslavil 70. narozeniny právě v Jeruzalémě.

Kriticky se vyjádřil i k budování nových židovských osad na palestinských územích: „Abych vám řekl pravdu, toto je názor mezi nejlepšími přáteli Izraele v Evropě - neměly by být žádné nové osady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám