Hlavní obsah

Husajnův bratranec dostal druhý trest smrti

Novinky, rei
BAGDÁD
Aktualizováno

Bratranci někdejšího prezidenta Iráku Alímu Hasanu Madžídovi v úterý soud vyměřil už druhý trest smrti. Chemický Alí, jak se Madžídovi přezdívá, tentokrát dostal trest za potlačení šíitského povstání po první válce v Perském zálivu v roce 1991.

Foto: Nikola Solic, Reuters

Alí Hassan al-Madžíd, známý pod přezdívkou "Chemický Alí", u soudu v Bagdádu

Článek

První trest Alí dostal loni za účast na genocidě Kurdů. V případě šíitského povstání bylo souzeno celkem 15 představitelů režimu popraveného exprezidenta Saddáma Husajna.

Režimní činitelé povstání utopili v krvi. Odhaduje se, že u Nadžáfu, Karbaly, Hílly a Basry zemřelo na 100 000 lidí. Do ostřelování měst vládními letadly se odmítl vměšovat tehdejší americký prezident George Bush starší, který nařídil vojskům, aby se zastavily u hranic s Kuvajtem.

Madžíd tehdy sloužil jako ministr vnitra, před invazí USA do Kuvajtu působil krátce i jako vojenský guvernér Kuvajtu. Američané ho zatkli v roce 2003.

Úterní stání následovalo po vyslechnutí svědků popisujících, jak jejich příbuzné hromadně popravovali. Jedna svědkyně nařkla Alího, že v březnu 1991 osobně popravil její dva syny. K nohám jim připevnil cihly a vyhodil je z helikoptéry, uvedla loni. Další svědek řekl, že Madžíd osobně dohlížel na hromadnou popravou 200 lidí na stadiónu v Basře. Lidi popravovali po skupinách. V každé bylo 25 osob.

Madžíd nikdy nepopíral zabíjení Kurdů, tvrdí ale, že v Basře během masakru nebyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám