Hlavní obsah

Jemenu docházejí zásoby ropy, zemi hrozí kolaps

Novinky, rei
LONDÝN

Jemenu hrozí ekonomická a politická krize, citovala ve čtvrtek varování britského Královského institutu pro mezinárodní záležitosti stanice BBC. Této blízkovýchodní zemi totiž docházejí zásoby ropy.

Foto: Profimedia.cz

Jemenu docházejí zásoby ropy i zemního plynu.

Článek

Světová banka odhaduje, že jemenské výnosy z ropy a zemního plynu budou v příštích dvou letech prudce klesat a do roku 2017 se dostanou na nulu v souvislosti s vyčerpáním zdrojů. Hrozí naplnění katastrofického scénáře, neboť vývoz surovin činí 90 procent veškerého exportu země. Institut cituje anonymního experta na energetiku, který tvrdí, že Jemenu hrozí ekonomický kolaps už do čtyř až pěti let.

Byť nejstarší na Arabském poloostrově, je demokracie v Jemenu podle institutu křehká. Ústav upozorňuje zejména na ozbrojené střety vládních vojsk s islamisty a kmenovými povstalci na severu země. Varuje, že nestabilita by se mohla rozšířit i do okolního regionu od Keni po Saúdskou Arábii. Potenciální nárůst pirátství, pašování a rozšiřování džihádu by mělo důsledky na ropný tranzit Suezským průplavem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám