Hlavní obsah

Írán má dost materiálu na výrobu jaderné bomby

– NEW YORK
Novinky, rei

Írán vyprodukoval dostatek nukleárního materiálu k výrobě bomby, napsal ve čtvrtek americký list New York Times s odkazem na experty analyzující zprávu Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Odborníci také uvedli, že jde spíše o symbolický milník.

Článek

Středeční zpráva MAAE po inspekcích v hlavním nukleárním zařízení Natanz konstatovala, že do počátku měsíce vyrobil Írán 630 kilogramů slabě obohaceného uranu. Několik expertů oslovených newyorskými Timesy uvádí, že je to dost na výrobu jaderné bomby.

Dodávají ale, že by to vyžadovalo další kroky. Írán by musel nejen porušit mezinárodní dohody a vyhostit inspektory, ale také materiál dál obohatit a uzpůsobit ho pro jaderné hlavice - o čemž si západní odborníci nejsou jisti, že to Írán umí. "Vědí, jak obohacovat. Zda vědí, jak zkonstruovat bombu, to je další věc," řekl Richard Garwin, který pomáhal při vývoji vodíkové bomby.

Írán zdůrazňuje, že mu jde o mírové využití nukleárního materiálu. Západ v čele se Spojenými státy se obává, že cílem je výroba jaderné zbraně.

Reklama

Výběr článků

Načítám