Hlavní obsah

Příměří mezi Izraelem a Palestinci vzalo za své

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Pětiměsíční příměří mezi Izraelci a Palestinci vzalo za své. Do atmosféry rostoucí nespokojenosti kvůli izolaci pásma Gazy se v uplynulých dnech stupňovaly raketové útoky ze strany Palestinců. Izrael v pátek znovu odpověděl nálety na palestinské cíle na severu pásma.

Článek

Agentury hlásí tři zraněné. Jednoho Izraelce zranil šrapnel ve městě Sderot, střely vypálené z letadla v pásmu Gazy zranili dva lidi. Palestinské rakety dopadly v týž den také u Aškelonu.

Napjaté vztahy komplikuje blokáda hranic pásma Gazy Izraelem. Ve čtvrtek varoval úřad OSN pro palestinské uprchlíky, že kvůli izraelské blokádě už nemá žádné potraviny, které by mohl v Gaze distribuovat a půl druhému miliónu Palestinců závislých na pomoci hrozí katastrofa. Jeruzalém tvrdí, že hranice neotevře, dokud budou Palestinci pokračovat v ostřelování jeho území.

Do Gazy nesmí ani novináři a ve čtvrtek Izraelci odmítli povolení ke vstupu také skupině evropských diplomatů. Do pásma tento týden směly jen omezené dodávky paliva poté, co v úterý v jediné tamní elektrárně došel diesel.

Boje mezi izraelskou armádou a palestinskými militanty byly obnoveny 5. listopadu, když Izraelci v pásmu Gazy zničili tajný tunel. Zemřel při tom jeden Palestinec a následný nálet Izraelců na pozice příslušníků hnutí Hamás zabil dalších nejméně pět lidí. Hamás odpověděl sérií raketových útoků. Ve středu zemřeli v Gaze nejméně další čtyři Palestinci.

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael opět uzavřel přechody do Gazy

Izraelská armáda ve středu na neurčitou dobu uzavřela hraniční přechody s pásmem Gazy. O blokádě rozhodl izraelský ministr obrany Ehud Barak poté, co v úterý...

Izrael po půl roce zaútočil na Gazu

V noci na středu izraelští vojáci poprvé od června zaútočili na pásmo Gazy. Tehdy bylo uzavřeno příměří mezi židovským státem a Palestinci. Terčem útoku,...

Výběr článků

Načítám