Hlavní obsah

Kuvajtský soud uzavřel burzu kvůli protestům investorů

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KUVAJT

Kuvajtská burza bude několik dní uzavřena. Rozhodl o tom svým bezprecedentním výrokem tamní soud, který tak reagoval na stížnosti investorů, že vláda nic nedělá s klesajícími cenami akcií.

Foto: Stephanie Mcgehee, Reuters

Kuvajtská burza cenných papírů

Článek

Druhá největší burza v arabském světě spadla od června o 43 procent. Vláda odkoupila akcie za stovky miliónů dolarů a centrální banka do systému napumpovala další miliardy, aby kuvajtskou ekonomiku uchránila před finanční krizí.

To ale nepomohlo a ceny akcií klesaly. Například peněžní ústav Gulf Bank v důsledku úpadku oznámil ztráty v hodnotě miliardy dolarů. Investoři začali demonstrovat a soud rozhodl obchody pozastavit, a to na celý zbytek týdne.

V útlumu je také největší burza regionu v Saúdské Arábii, od začátku roku poklesla o více než 40 procent. Podle analytiků se investoři v oblasti Perského zálivu obávají, že by finanční krize a nedávný pokles cen ropy mohl vlády přinutit k omezení veřejných výdajů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám