Hlavní obsah

Irák zažil největší atentát za čtyři měsíce, zemřely tři desítky lidí

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD
Aktualizováno

Nejméně 28 lidí zahynulo v pondělí při trojitém pumovém atentátu v centru irácké metropole Bagdádu. Dalších 68 osob bylo zraněno. Atentát byl spáchán ve čtvrti Kasra na východním břehu řeky Tigris.

Foto: Reuters

Policista na místě jednoho z předchozích atentátů v Iráku.

Článek

První dvě nálože vybuchly v automobilech. Jen o několik minut později se v davu policistů a civilistů, kteří přispěchali na pomoc zraněným, odpálil sebevražedný atentátník. Počet obětí nemusí být konečný. Atentát byl spáchán v ranní špičce, kdy jsou ulice plné lidí.

Atentát se připisuje irácké odnoži al-Kajdy. Právě ta přišla s taktikou dvou následných výbuchů, kdy druhá exploze zabije lidi, kteří se seběhli pomáhat zraněným.

Další atentáty v Iráku

Šest lidí zabila v irácké Bákubě sebevražedná atentátnice, která se odpálila u kontrolního stanoviště americké armády.

V neděli bylo v Iráku zabito nejméně osm lidí při dvou atentátech. Sebevražedná atentátnice, která odpálila trhavinu v nemocnici ve Fallúdži, zabila přinejmenším tři osoby. Dalších pět lidí bylo zraněno. Výbuch nálože na motocyklu na tržišti ve městě Chális severně od Bagdádu si vyžádal nejméně pět mrtvých a sedm zraněných.

Pondělní atentát potvrzuje varovná slova amerického generále Davida Petraeuse, že bezpečnost v zemi se snadno může zhoršit. Petraeus dokázal po vyslání posil v roce 2007 během roku a půl zlepšit bezpečnostní situace v Iráku. V posledních týdnech však Bagdád zažil sérii atentátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám