Hlavní obsah

Sýrie zmrazila veškerou spolupráci s Irákem

DAMAŠEK

Sýrie v pátek zmrazila vztahy s Irákem kvůli americkému útoku na syrskou vesnici, který podnikly americké jednotky minulou neděli z iráckého území. Zmrazeny byly obchodní vztahy a bezpečnostní spolupráce, informovala televize Al-Arabíja. Při útoku zahynulo osm Syřanů. Ve čtvrtek se v Damašku konaly masivní protesty proti americkému útoku.

Foto: Khaled al-Hariri , Reuters

Syřané na čtvrteční demonstraci proti americkému útoku.

Článek

Irácký velvyslanec v Damašku by povolán na úřad syrského ministerstva zahraničí, kde mu bylo zmrazení spolupráce oznámeno.

USA oficiálně nepotvrdily útok na syrské území, ale neoficiální zprávy uváděly, že byl podniknut útok na buňku Al-Kajdy v Sýrii. Stejně hovořil i mluvčí irácké vlády Dabágh. Podle něj byla terčem útoku vzbouřenecká skupina, která v irácké pohraniční vesnici zabila 13 policejních rekrutů. USA tvrdí, že zabit byl významný velitel Al-Kajdy. Prý převáděl přes hranice zahraniční bojovníky.

Irácký ministr zahraničí Hošjar Zibarí ve čtvrtek v rozhovoru pro CNN uvedl, že útok zkomplikoval jednání o uzavření smlouvy o dalším pobytu amerických vojsk v Iráku v příštím roce. Vyslovil se pro to, aby smlouva podobné útoky neumožňovala.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Američané zaútočili na syrskou vesnici

Na vesnici ve východní Sýrii u hranice s Irákem v neděli zaútočily vrtulníky americké armády. Uvedla to syrská strana, podle níž bylo zabito osm lidí. Syrská...

Výběr článků

Načítám