Hlavní obsah

VIDEO: Al-Kajda vyzývá k ponížení Bushe a republikánů

Novinky, ČTK, aš, CBS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký prezident George Bush a jeho strana by měli být pokořeni, vyzývá al-Kajda v nově zveřejněném videu, o němž ve čtvrtek informovala televize CBS. Slova pronesl jeden z ideologů sítě al-Kajda Jahjá Libí, který žije na hranicích mezi Afghánistánem a Pákistánem.

Článek

Na videu se Jahjá Libí a třicet dalších bojovníků modlí za to, aby Bush byl poražen a ponížen. Je zabrán, jak přichází v době oslav svátku íd al-fitr, který muslimové slaví po ukončení postního měsíce ramadánu a který letos připadl na začátek října se dvěma strážci ke skrytému místu v horách. Jednomu z nich předá svůj kalašnikov a začne se 45minutovou modlitbou.

"O Bože, Pane lidstva, poniž Bushe a jeho stranu! O Bože, pokoř ho a poraž ho,“ říká Jahjá Libí.

Nahrávka je interpretována jako poselství Al-Kajdy související s americkými volbami, které se uskuteční 4. listopadu, i když to v ní není nijak zmíněno. Libí se jednoznačně nepostavil ani za jednoho z amerických prezidentských kandidátů, i když vyzývá k porážce republikánů.

Sunnitský ideolog Jahjá Libí

Jahjá Libí je novým mužem ve vedení al-Kajdy. Dostal se tam poté, co se mu podařilo v červenci 2005 utéci spolu s třemi dalšími členy al-Kajdy z přísně střežené věznice na americké základně Bagrám v Afghánistánu. V ní byl zadržován od roku 2002, kdy byl dopadne v Pákistánu.

Byl považován za polního velitele, ale sám se považuje spíše za náboženského ideologa. V posledním roce zveřejnil 12 videonahrávek, na nichž komentuje celé řady událostí, včetně propuštění bulharských zdravotních sester, které byly původně v Libyi odsouzeny k smrti za to, že údajně nakazily virem HIV stovky dětí

Libí pochází Libye, kde působil v Libyjské islámské bojové skupině, která byla proti Muamaru Kaddáfímu. Náboženství studoval pět let v Mauritánii, vydávat fatvu však nesmí.

Podle bývalého experta CIA Michaela Scheuera reprezentuje tvrdé křídlo sunnitského islámu, což by ho mohlo dostat id o sporu s Usámou bin Ládinem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám