Hlavní obsah

Irák po americkém útoku na Sýrii váhá s dohodou

CNN, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Američané se v neděli při útoku na buňku al-Kajdá zřejmě zbavili abú Ghadíjy, logistického esa al-Kajdá, ale vyrobili si nový problém. Zásah ve vesnici Sukkaríja v pohraniční oblasti Abú Kamal znásobil odpor části iráckých politiků uzavřít s Washingtonem smlouvu o dalším působení amerických jednotek v zemi.

Foto: Profimedia.cz

Velitel amerických sil v Iráku Raymond Odierno

Článek

Iráčané se obávají, že Američané budou používat jejich území k útokům na sousední země. „Už to předvedli v Sýrii, takže panuje obava, že by mohl následovat Írán,“ uvedl pod podmínkou anonymity irácký poslanec.

„Útok poskytl Iráčanům důvod, aby ještě víc pracovali proti dohodě,“ upozornil irácký kurdský poslanec Mahmud Otman. Už dříve se v americkém tisku objevily dohady, že Teherán ovlivňuje irácké poslance, aby nepodpořili dohodu s Washingtonem, kterou parlament musí odsouhlasit do konce roku.

Nedělní operaci Američané oficiálně nekomentovali, neoficiálně ji označili za těžkou ránu al- Kajdá. Sýrie hovoří o válečném zločinu, při němž zahynuli civilisté, i děti. Syrský reportér AP však na pondělním pohřbu viděl těla sedmi dospělých mužů. Osmé tělo, údajně jednoho ze čtyř vůdců al- Kajdá v Sýrii, odvezli Američané po přepadu ve vrtulníku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám