Hlavní obsah

Izrael směřuje k předčasným volbám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÁM

Zastupující izraelská premiérka Cipi Livniová v neděli vyzvala prezidenta Šimona Perese k vypsání předčasných voleb. Peres uvedl, že předčasné volby nejsou pro zemi žádnou tragédií. Z toho plyne, že jejich vypsání nebude klást překážky. Peres dodal, že ještě bude jednat s dalšími politickými předáky, očekává však vypsání voleb.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelská premiérka Cipi Livniová po setkání s prezidentem Peresem

Článek

V neděli večer Livniová ze strany Kadima přicestovala do Jeruzaléma, aby se setkala s prezidentem a požádala ho o vypsání předčasných voleb. Livniová uvedla, že pokud se všichni shodují na nutnosti předčasných voleb, měly by se konat co nejdříve.

Pro předčasné volby se rozhodla Livniová poté, co selhala jednání o vytvoření nové vlády. Podle ní si případní partneři kladli „diplomaticky a ekonomicky nelegitimní“ požadavky.

Radikální strana Šas v pátek oznámila, že nepodpoří Livniovou ve funkci premiérky. Strana Šas oznámila, že se s Kadimou neshodla na budoucím statutu Jeruzaléma a sociálních dávkách pro potřebné.

Šéfka největší strany Kadima pak uvedla, že buď bude nová vláda utvořená do neděle, nebo o ní Izraelci budou muset rozhodnout ve volbách.

Peres má na konzultace tři dny. Pokud by nedošlo k dohodě o volbách, bude jmenován nový premiér a ten má na zformování vlády tři týdny. Neuspěje-li, vypíše do tří měsíců Peres volby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám