Hlavní obsah

VIDEO: Irák se sám neubrání, proto v zemi musí být američtí vojáci, tvrdí Riceová

Novinky, ČTK, BBC, aš, USA Today
BAGDÁD/WASHINGTON
Aktualizováno

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová v noci na čtvrtek varovala Irák, že se sám nemůže ubránit. Proto by měl urychleně uzavřít dohodu o pobytu amerických vojsk na svém území. Bagdád ale s návrhem smlouvy nesouhlasí a požaduje její další úpravy. Jak je křehká bezpečností situace v zemi, se ukázalo ve čtvrtek, kdy při sebevražedném útoku na kolonu ministra práce zahynulo 13 lidí.

Foto: Mohammed Ameen , Reuters

Američtí vojáci stále hlídkují v ulicích Bagdádu.

Článek

„Irák má velký zájem mít jistotu, že koaliční síly a americké jednotky budou moci v zemi zůstat tak dlouho, aby zajistily udržení dosažených úspěchů až do té doby, než budou irácké jednotky schopny samy bránit Irák,“ mluvila za Iráčany v Mexiku americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

Irák však v dohodě, o níž se marně jedná už několik měsíců, chce ještě další změny. Kabinet premiéra Núrího Málikího se o ně rozhodl Američany požádat v úterý. O víkendu totiž proti dohodě v bagdádských ulicích protestovaly desítky tisíc iráckých šíitů, kterým se mimo jiné nelíbí, že Američané mohou zůstat v Iráku další tři roky.

Koaličním armádám v Iráku vyprší nynější mandát OSN 31. prosince. Do té doby musí pobyt zahraničních sil v Iráku upravit jiná dohoda. "Iráčané to vědí a proto doufáme, že to také uznají. Pokud ne, bude to mít reálné důsledky," varovala mluvčí Bílého domu Dana Perinová.

Atentát na iráckého ministra

„Bez dohody budeme muset zastavit všechny operace,“ uvedl velitel amerických sil v Iráku Ray Odiernoa dodal: „Irácký lid by pak čelil velkým tlaku, jež by se projevil na bezpečnosti.“

V Iráku je v současné době 155 000 amerických vojáků, jimž se za polední rok a půl podařilo zlepšit bezpečnost v zemi . I americký generál David Petraueus, pod jehož velením se podařilo počet úatentátů radikálně snížit, varoval, že situace se může zvrátit.

Hrozbu potvrdil čtvrteční sebevražedný útok na konvoj iráckého ministra práce Muhammada Džaváda Rádího. Atentát byl spáchán v době ranní dopravní špičky na náměstí At-Tahrír v centru města. Ke konvoji šesti vládních vozů se přiblížilo auto s atentátníkem, které explodovalo. Po výbuchu se nejbližší automobily vzňaly a ochranka začala střílet. Atentát si vyžádal třináct mrtvých. Původně bylo uváděno devět obětí. Dalších dvacet lidí bylo zraněno.

Rádímu se nic nestalo, ale mezi mrtvými jsou tři členové jeho ochranky. Ostatní oběti byli civilisté. Tlaková vlna z výbuchu rozbila výlohy a okna domů na nedalekém tržišti, které od silnice odděluje betonový zátaras.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám