Hlavní obsah

Izrael opět uzavřel přechody do Gazy

Novinky, nka, The Guardian, RIA Novosti
JERUZALÉM

Izraelská armáda ve středu na neurčitou dobu uzavřela hraniční přechody s pásmem Gazy. O blokádě rozhodl izraelský ministr obrany Ehud Barak poté, co v úterý večer jižně od města Aškelon dopadla raketa odpálená z oblasti kontrolované palestinským hnutím Hamás.

Foto: Amir Cohen , Reuters

Dodávky pro pásmo Gazy na přechodu Sufa.

Článek

Útok se obešel bez obětí a škod na majetku. Raketa dopadla na zemědělské pozemky. Po uzavření přechodů se do Gazy nedostanou nákladní automobily s dodávkami zboží, obyvatelům Gazy bude znemožněn vstup na území Izraele.

Šlo o první útok, podniknutý z území Gazy za posledních šest týdnů. Mezi Izraelem a Palestinou již čtyři měsíce vládne příměří. Odpovědnost za útok na sebe podle palestinských médií vzala málo známá skupina Brigády Hizballáhu v Palestině. Jeho kostru zřejmě tvoří členové bojové odnože hnutí Fatah, kteří přijímají podporu od libanonského hnutí Hizballáh.

Ilegální tunely do Gazy Hamásu slušně vydělávají

Na uzavření oficiálních hraničních přechodů může hnutí Hamás jen vydělat. Jím provozované tajné tunely v jižní Gaze na hranicích s Egyptem jsou zdrojem stálých příjmů hnutí. Tunely používají hlavně pašeráci, kteří do Gazy vozí všechno možné od paliv po potraviny. Živí tím palestinskou poptávku, vyhladovělou v důsledku izraelských blokád.

Ty se přitom míjí účinkem. Místo aby vliv Hamásu oslabily, přinášejí do jeho pokladny slušný zisk. Pašování se stalo pilířem palestinské ekonomiky, podle ekonoma Omara Shabana se s celkovým měsíčním obratem až 40 miliónů dolarů podílí asi na 90 procentech tržních aktivit v pásmu. “Tunely tvoří nedílnou část naší ekonomiky. Máme nyní novou hospodářskou strukturu a novou skupinu podnikatelů,” říká.

Počet tunelů místní lidé odhadují na šest stovek. Hamás hlídkuje u vchodů do tunelů a vybírá poplatky za jejich použití. Cenu roční licence prý minulý měsíc stanovil na 10 tisíc šekelů (asi 50 tisíc Kč.). Sami majitelé tunelů ale vydělávají daleko více, za jeden den provozu si přijdou na 10 tisíc dolarů (190 tisíc Kč.) Měsíční plat dělníka, který na tunelu pracuje životu nebezpečných podmínkách, přitom činí zhruba 900 šekelů.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám