Hlavní obsah

Bývalý starosta Herátu přešel k Tálibánu

– KÁBUL
Reuters, nka, nek

Bývalý starosta západoafghánského města Herát Ghullam Jahjá Akbarí se přidal na stranu povstaleckého fundamentalistického hnutí Tálibán a stal se jedním z jeho velitelů. Akbarí to potvrdil v rozhovoru pro televizi al-Džazíra. Dodal, že je ochoten vyjednávat s vládou, avšak jen pod podmínkou, že afghánské území opustí americké jednotky.

Foto: Shir Ahmad, Reuters

Tálibán maří rekonstrukční snahy spojenců zejména na východě a jihu Afghánistánu.

Článek

Akbarí nyní žije v horách, kde má podle svých slov dvacet úkrytů. Mnohé z nich byly využívány už v době, kdy Afghánistán okupovala sovětská armáda. „Lidé se možná diví, proč žijeme v horách. Je to proto, že chceme předcházet civilním obětem, takže používáme partyzánskou taktiku boje,“ řekl Akbarí.

Tálibán tvrdí, že počet jeho členů stále stoupá. Jeden z velitelů sil NATO v Afghánistánu, generál Richart Blanchette to ale odmítl. „Když byl Tálibán u moci, byla to nejhorší vláda v dějinách této země. Proč by jej tedy lidé měli podporovat?,“ řekl Blanchette.

Baštou Tálibánu jsou především jižní oblasti Afghánistánu. Letos přišlo v této zemi o život zhruba 4700 lidí, z nichž většinu tvoří radikálové. Mezi oběťmi je tisíc civilistů a přes 200 zahraničních vojáků, včetně dvou Čechů.

Tálibán chce, aby se mobily na jihu Afghánistánu odmlčely

Tálibánští povstalci v úterý vyzvali afghánské mobilní operátory, aby přes den vypínali signál v provincii Ghazní jihozápadně od Kábulu. Signál z mobilních telefonů totiž podle nich spojeneckým vojskům pomáhá lokalizovat bojovníky Tálibánu.

„Vyzvali jsme mobilní operátory, kteří pokrývají Ghazní, aby teď signál ve dne vypínali, protože to ohrožuje naše bojovníky,“ řekl mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid.

„Požadujeme vypnutí signálu ode dneška na deset dní,“ dodal s tím, že lhůta může být prodloužena. Již dříve přitom islamisté operátory vyzvali, aby signál vypínali přes noc.

Podle představitelů Severoatlantické aliance je pravým důvodem pro vypnutí signálu to, aby vesničané úřady nemohli na přítomnost Tálibánců upozornit.

V Afghánistánu působí pět mobilních operátorů. Tři z nich patří zahraničním společnostem, které do Afghánistánu přišly s vojsky NATO v roce 2001 a od té doby do svých sítí investovaly odhadem stovky miliónů dolarů.

Mobilní společnosti jsou považovány za hlavní investory do afghánské ekonomiky. V zemi zatím mobily představují prakticky jediný prostředek komunikace, síť pozemních kabelů je omezená.

Hnutí Tálibán obviňovalo mobilní operátory ze spolupráce s americkými tajnými službami již v minulosti, i když podle amerických vojenských představitelů armáda USA používá při lokalizování povstalců častěji satelity.

Reklama

Výběr článků

Načítám