Hlavní obsah

Bojovníci Talibanu v Afghánistánu zavraždili 30 pasažérů autobusu

– KANDAHÁR

Ozbrojenci islámského radikálního hnutí Taliban zajali v jižním Afghánistánu autobus s Afghánci a povraždili asi 30 pasažérů. S odvoláním na oficiální afghánské zdroje o tom informovala agentura AP.

Foto: Stringer, Reuters

Pákistánští přívrženci Tálibán u hranice s Afghánistánem

Článek

Útočníci přepadli autobus ve čtvrtek na dálnici v nebezpečné oblasti západně od města Kandahár. Podle generála Muhammada Záhira Azímího bylo uvnitř asi 50 pasažérů. Ozbrojenci 31 lidí zabili, přičemž šesti z nich usekli hlavy. Několik osob propustili.

Mluvčí Talibanu sdělil, že bojovníci zabili 27 vojáků a zbytek pasažérů pustili. Azímí ale trval na tom, že v autobuse žádní vojáci nebyli, protože vojsko se přepravuje letadly a vrtulníky.

Mezinárodní koalice v roce 2001 svrhla vládnoucí režim Talibanu. V minulých dvou letech ale toto radikální hnutí znásobilo útoky na zahraniční vojáky i na civilisty. Nejnebezpečnější oblasti jsou jižní a východní Afghánistán. Letos v této zemi přišlo o život zhruba 4700 lidí, z nichž většina byli radikálové. Mezi oběťmi je 1000 civilistů a přes 200 zahraničních vojáků, včetně dvou Čechů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám