Hlavní obsah

Arab v Izraeli jezdil na jom kippur autem, vyvolal pouliční bouře

Novinky, BBC, rei, Haaretz
AKKO

V izraelském městě Akko propukly ve středu pouliční nepokoje poté, co se do jeho ulic se svým vozem v den nejvýznamnějšího židovského svátku jom kippur vydal muž arabského původu. Řádění davu odnesly desítky aut a obchodů, informovala izraelská média. Hnutí Hamás mezitím dalo najevo ochotu jednat o vypsání nových voleb na palestinských územích.

Foto: Profimedia.cz

V Akku je třetina obyvatel arabského původu.

Článek

Během oslav Dne smíření, jenž je nejdůležitějším židovským svátkem, je na většině míst v Izraeli řízení nepřípustné. Ulice bývají po 25 hodin téměř vylidněné. Letos svátek začal ve středu odpoledne místního času.

Araba nejprve napadla skupina mladistvích, která ho obviňovala, že dělá schválně hluk. Muž údajně odpověděl, že jen jede do svého domu ve východní části města. Nepokoje propukly okolo půlnoci, když se o incidentu dozvědělo víc lidí. Do ulic vyrazily stovky lidí a musela nastoupit policie. Desítky aut a obchodů byly poničeny. Mluvčí tamních policistů uvedl, že podobné bouře dosud nezažil.

Z padesáti tisíc obyvatel Akka je zhruba jedna třetina arabského původu, což je vůbec největší zastoupení v izraelském historickém městě. Celkem jich v zemi žije okolo miliónu, tedy pětina populace.

Palestinský Hamás chce vyjednat nové volby

V Káhiře jednali ve čtvrtek představitelé palestinského hnutí Hamás. Egypt Palestincům navrhl vypsání nových parlamentních a prezidentských voleb, ustavení nové vlády a reorganizaci bezpečnostních složek.

Hamás oznámil, že se zástupci konkurenčního Fatahu sejde ještě tento měsíc. Podle Hamásu ustaví oba tábory komise, které vyjednají podmínky.

Hamás přerušil spolupráci s Fatahem na kabinetní úrovni loni v létě a následně ovládl pásmo Gazy. Prezidentu samosprávy Mahmúdu Abbásovi z Fatahu skončí mandát počátkem ledna, současný parlament má pracovat ještě další rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám