Hlavní obsah

Čeští vojáci v Afghánistánu opět pod palbou z raketometů

– LÓGAR • Aktualizováno

Česká základna v afghánské provincii Lógar byla v noci na úterý napadena neznámými útočníky. Při raketovém útoku nebyl žádný z vojáků zraněn, informovalo ministerstvo obrany. Základna Shank českého provinčního rekonstrukčního týmů (PRT) byla v poslední době napadena již poněkolikáté.

Článek

Na základnu bylo vystřeleno šest raket, z nichž pouze jedna dopadla do prostoru stanoviště příslušníků afghánské armády. Čeští vojáci zahájili odvetnou palbu.

Na místě, odkud byly vystřelovány rakety, byli zadrženi čtyři ozbrojenci, kteří byli následně předáni afghánským úřadům.

foto: Yahoo.com/Ondřej Lazar Krynek

Čeští vojáci byli za poslední dva týdny napadeni již počtvrté. Při dvojici raketových útoků na základnu Shank byli zraněni tři vojáci. Dalších sedm vojáků utrpělo zranění, když jejich kolona byla nedaleko základny odstřelována.

V českém rekonstrukčním týmu působí v letošním roce 200 vojáků. Pro příští rok by vláda kontingent ráda rozšířila o dalších 130 lidí. Celkem jsou v Afghánistánu nasazeny čtyři stovky vojáků a kabinet plánuje posílení vojenské přítomnosti na 745 osob. Proti rozšiřování české mise však jsou opoziční ČSSD a KSČM.

V Afghánistánu v současnosti působí přes 50 tisíc vojáků v rámci Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti (ISAF) a dalších 20 tisíc příslušníků koalice vedené Spojenými státy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám