Hlavní obsah

Izrael sní Írán, vypadlo anglicky z úst francouzského ministra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Potíže Francouzů s výslovností hlásky "h" způsobily diplomatické nedorozumění. Ministr zahraničí země galského kohouta Bernard Kouchner se totiž v rozhovoru pro izraelský list Haaretz vyjádřil, že pokud Írán vyrobí atomovou zbraň, Izrael ho sní.

Článek

Francouzské ministerstvo zahraničí vydalo v neděli tiskové prohlášení, v němž ministrův podivný výrok vysvětlilo. Kouchner poskytoval interview v angličtině a doslova v něm uvedl, že Izrael na Írán udeří (angl. hit) v případě, že se islámské republice podaří sestrojit atomovou bombu. Novinář ale vinou typické francouzské výslovnosti postrádající hlásku "h" ministrovi rozuměl, že Izrael Írán sní (angl. eat).

Teherán prý může mít jadernou zbraň už za 2 roky

Americký zbraňový specialista David Kay tvrdí, že Írán je schopen vyrobit jadernou bombu už během dvou, maximálně pěti let. Podle Kaye, jenž v letech 2003–4 vedl tým CIA pátrající v Iráku neúspěšně po zbraních hromadného ničení, které byly podle USA důvodem k útoku na tuto zemi, pracuje Teherán na výrobě jaderné bomby už 20 let a je rozhodnutý ji za každou cenu získat.

Kay upozornil, že útok ze strany USA či Izraele na íránská jaderná střediska by neměl smysl. Práce na výrobě bomby by totiž podle něj pouze o rok či dva zpomalil a navíc by zajistil větší podporu íránským radikálům.

"Vojenský útok lze obhájit pouze v případě, že by Íránci poskytli své jaderné zbraně třetí straně, teroristické organizaci nebo jinému státu, nebo pokud by s jejich pomocí na někoho zaútočili,“ řekl Kay.

Reklama

Výběr článků

Načítám