Hlavní obsah

V bagdádských mešitách zabíjely na konec ramadánu nálože

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD
Aktualizováno

Dvě šíitské mešity v iráckém hlavním městě Bagdádu se ve čtvrtek staly terčem sebevražedných bombových útoků. Podle agentury Reuters zemřelo nejméně dvacet lidí, téměř tři desítky dalších byly zraněny. Nálože explodovaly právě ve chvíli, když věřící mešity opouštěli.

Foto: Mushtaq Muhammed , Reuters

Šiité modlitbami slavili konec postního měsíce ramadánu.

Článek

Shromáždění šíité si modlitbami připomínali svátek Id al-Fitr, jímž končí postní měsíc ramadán. Podle policie spáchal jeden z útoků sebevražedný útočník v autě, druhý spáchal atentátník, který k mešitě přišel pěšky.

Reuters uvádí, že útočník v autě zabil dvanáct lidí, zatímco při druhém útoku zahynulo osm lidí. Dalších šest zahynulo při přestřelce severně od Bagdádu.

Úřady varovaly, že militanti v době ramadánu své akce zintenzivní a počet násilností v posledních dnech skutečně vzrostl. V neděli nepřežilo sérii bombových útoků v Bagdádu nejméně 32 lidí a přes sto dalších bylo zraněno.

Počet obětí násilí v Iráku přesto ubývá. V září tam zahynulo 359 civilistů, zatímco loni v tomtéž období 884. Od zahájení invaze v roce 2003 v Iráku zahynulo téměř 4 200 amerických vojáků a podle serveru Iraq Body Count zhruba 90 000 iráckých civilistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Bagdád zažil krvavou neděli

Optimistické páteční hlášení, že útoky během ramadánu v Bagdádu ve srovnání s rokem 2006 poklesly na desetinu, dostal v neděli velkou ránu. Sebevražedné...

Výběr článků

Načítám