Hlavní obsah

Írán údajně sestrojí během dvou až pěti let jadernou bombu

– WASHINGTON

Írán dokáže během dvou až pěti let sestrojit jadernou zbraň. Ve středu to prohlásil americký zbraňový specialista David Kay. Podle něj by však Spojené státy neměly uvažovat o bombardování íránských nukleárních komplexů, dokud se Teherán nepokusí prodat jaderné zbraně jinému státu nebo nějaké teroristické skupině.

Článek

Podle Kaye, který v letech 2003 a 2004 vedl tým CIA neúspěšně pátrající v Iráku po zbraních hromadného ničení, pracuje Teherán na výrobě jaderné bomby už 20 let a je pevně rozhodnutý ji získat. Spojené státy by se proto podle Kaye měly soustředit na vypracování plánu, který by zmírnil rizika plynoucí z íránské nukleární výzbroje.

Kay dále zdůraznil, že není reálné, že by Írán zastavil svůj program na obohacování uranu. Tento program je podle Teheránu určen výhradně pro zajištění paliva pro jaderné elektrárny, podle některých expertů ale pouze maskuje přípravné práce pro sestrojení nukleární zbraně.

Americký expert také upozornil, že vojenský útok ze strany USA či Izraele na íránské jaderné komplexy by byl z dlouhodobého hlediska neúčinný. Podle Kaye by takový útok pouze zpomalil práce na výrobě bomby o rok či dva a zajistil větší podporu íránským radikálním kruhům.

"Vojenský útok lze obhájit pouze v případě, že by Íránci poskytli své jaderné zbraně třetí straně, teroristické organizaci nebo jinému státu, nebo pokud by s jejich pomocí (na někoho) zaútočili," řekl Kay.

Rada bezpečnosti OSN uvalila na Írán kvůli obohacování uranu už tři kola sankcí, Teherán ale jaderný program nezastavil. Možnosti, že Írán získá nukleární zbraně, se obává především Izrael, jehož existenci Teherán neuznává. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád také v minulosti opakovaně pohrozil vymazáním židovského státu z mapy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám