Hlavní obsah

Výbuch v Damašku zabil 17 lidí

– DAMAŠEK

Při výbuchu trhaviny umístěné v autě, které v sobotu explodovalo v hustě obydlené čtvrti poblíž letiště v syrské metropoli Damašku, zemřelo 17 lidí. Dalších nejméně 14 osob bylo zraněno. Syrský ministr vnitra Basám Abdal Madžíd označil útok, nejkrvavější za poslední léta, za teroristický čin.

Článek

Podle dosavadních zpráv se výbuch odehrál blízko bezpečnostního stanoviště, mezi oběťmi jsou ale údajně výhradně civilisté.

Nálož explodovala v lokalitě nedaleko frekventované silnice na damašské letiště, asi deset kilometrů jižně od centra města v 8:45 ráno místního času (7:45 SELČ). Syrská televize uvedla, že ve vozidle bylo asi 200 kilogramů výbušnin. Bezpečnostní síly místo uzavřely a zahájily vyšetřování.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, syrská vláda už ale oznámila, že výbuch považuje za dílo teroristů. "Nemůžeme nikoho obvinit. Zatím probíhá vyšetřování, které nás dovede k těm, kdo (útok) spáchali," řekl ministr Madžíd.

Místo výbuchu leží poblíž odbočky, která vede ke svatyni Sit Zejnab. Tam je podle tradice pohřbena vnučka proroka Mohameda a mešita patří k oblíbeným poutním místům šíitů i ze sousedního Iráku a Libanonu.

Bombové útoky jsou v Sýrii díky velmi přísným bezpečnostním opatřením poměrně vzácné. Pokud se potvrdí, že za dnešním činem stojí teroristé, půjde o první bombový útok v Sýrii od února. Tehdy při výbuchu v Damašku zahynul velitel vojenského křídla libanonského šíitského Hizballáhu a jeden z nejhledanějších teroristů světa Imád Mugníja.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám