Hlavní obsah

Izraelský premiér Olmert oznámil rezignaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelský premiér Ehud Olmert v neděli oznámil vládě svou rezignaci. Skandály pronásledovaný Olmert ale může zůstat v úřadu coby prozatímní premiér ještě několik týdnů i měsíců, než v Izraeli vznikne nová vláda - buď cestou koaliční dohody, anebo předčasných voleb.

Foto: Reuters

Izraelský premiér Ehud Olmert si podává ruku s ministryní zahraničí Cipi Livniovou.

Článek

Zprávy zatím neuvádějí, kdy Olmert předloží oficiální dopis o rezignaci izraelskému prezidentovi Šimonu Peresovi, což vyústí v rezignaci celého vládního kabinetu. Peres by měl následně pověřit sestavením nového kabinetu některého z poslanců izraelského parlamentu (Knesetu).

S největší pravděpodobností bude sestavováním nové vlády pověřena dosavadní ministryně zahraničí Cipi Livniová, která se v uplynulém týdnu stala novou šéfkou nejsilnější izraelské vládní strany Vpřed (Kadima).

Podle izraelských zákonů musí Peres pověřit člena Knesetu sestavením vlády do sedmi dnů. Na zformování koalice pak dotyčný bude mít 42 dní.

Olmerta v poslední letech opakovaně pronásleduje obvinění z korupce. Proto již koncem července oznámil, že po volbách předsedy strany Vpřed odstoupí z čela vlády. Navíc policie 7. září doporučila jeho obvinění ve dvou případech korupce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám