Hlavní obsah

Poselství al-Kajdy dokázali Američané týden blokovat

Novinky, CNN, ČTK, aš, ABC News

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S týdenním zpožděním se objevilo na internetu poselství al-Kajdy k sedmému výročí útoků z 11. září. Osm dní se americkým zpravodajským službám dařilo blokovat zveřejnění 90minutového záznamu, kde mluví dvojka sítě Ajmán Zavahrí, šéf al-Kajdy v Afghánistánu Mustafa Abú Jazíd a poradce hlavy Tálibánu.

Článek

Letos poprvé se al-Kajdě nepodařilo zveřejnit své výroční poselství v termínu. Americké zpravodajské služby ve spolupráci s německými a malajskými úřady dokázaly zabránit obvyklému způsobu zveřejnění tohoto záznamu. Americké úřady to však odmítly potvrdit s tím, že nebudou komentovat citlivé zpravodajské operace.

Podle zpravodajských zdrojů se podařilo špiónům proniknout do kanálů, jimiž al-Kajda distribuuje své nahrávky. Tuto znalost použili, aby zabránili zveřejnění poselství na videu v plánovaném termínu. Americké úřady dodaly, že nečekaly, že se jim podaří zablokovat nahrávku trvale.

Al-Kajda vyjmenovává úspěchy v Afghánistánu

V 90 minut trvajícím videozáznamu se poradce hlavy Tálibánu mully Umara mulla Mohammed Hassan Rahmání zmínil o stavu Usámy bin Ládina: „Šejk Usáma je zdráv a daří se mu dobře. Žádáme Boha, aby ho chránil a zmařil snahu nepřátel Národa ho dopadnout.“ Přečteno bylo poselství jednoho z útočníků z 11. září Saída Gamdího.

Šéfové al-Kájdy také popírají, že by organizace ztrácela v Iráku na síle. Dodávají, že budou v Iráku útočit i po odchodu Američanů a koaličních sil ze země. "Američané bez pochyby stáhnou ocas v porážce a odejdou. Džihád a mudžáhidové zůstanou a budou pokračovat s pomocí Alláha. Chce to jen trochu trpělivosti," praví se na nahrávce.

Šéf al-Kajdy v Afghánistánu Mustafa Abú Jazíd uvádí, že počet útoků mudžáhidů v Afghánistánu se zvyšuje den ode dne. „Informujeme síly kříže a jejich odpadlické přisluhovače, že politika mudžáhidů je na postupu,“ říká a vyjmenovává úspěchy, jako byla „operace ve věznici v Kandaháru nebo nájezd na Núristán, střet v Sarobi a na letišti v Chóstu ve které bylo zabito 50 Američanů, 100 přisluhovačů a zničeny čtyři helikoptéry“. V Kandaháru uteklo z věznice mnoho bojovníků Tálibánu a ti pak načas ovládli vesnice u města.

I Američané připouštějí, že v Afghánistánu nevítězí. Přiznal to i admirál Mike Mullen, který stojí v čele náčelníku štábů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám