Hlavní obsah

Jemenem otřásl teroristický útok na ambasádu USA

SANÁ
Aktualizováno

Šestnáct mrtvých a stejný počet zraněných si vyžádal středeční teroristický útok proti areálu amerického velvyslanectví v jemenské metropoli Saná. První oficiální bilanci útoku, k němuž se přihlásila islamistická skupina, zveřejnilo podle agentury AFP jemenské ministerstvo vnitra.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Policie hlídá okolí mabasády

Článek

Mezi mrtvými je podle jemenského ministerstva šest policistů, šest útočníků a čtyři náhodní civilisté. Až na jednu ženu původem z Indie jsou všichni mrtví Jemenci, uvedly jemenské bezpečnostní zdroje. Tři policisté jsou také mezi 16 zraněnými, kromě toho bylo zraněno také několik žen a dětí z okolních domů.

K útoku se přihlásila skupina označující se jako Islámský džihád v Jemenu. V prohlášení, z něhož citují agentury, tato skupina zároveň hrozí útoky na další zastupitelské úřady, včetně ambasád Velké Británie, Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů v Jemenu. V útocích prý bude pokračovat, dokud jemenská vláda nepropustí z vězení několik jejích členů.

Mluvčí amerického velvyslanectví v Saná potvrdil jednu hlavní explozi u brány do areálu a několik menších následných výbuchů. Podle svědků, na které se odvolávají arabské televizní stanice i agentury, šlo o nálože v automobilech. Po explozích prý následovala asi desetiminutová intenzivní střelba. Útočníci, údajně v policejních uniformách, prý nejprve z jedoucího auta začali střílet na stráže u uzávěry asi sto metrů od ambasády. Poté s autem přijeli před bránu do areálu a odpálili nálož.

Záběr televize al-Arabíja po explozifoto: ČTK/AP

Televize Al-Arabíja uvedla, že v budově velvyslanectví vypukl požár. Mluvčí velvyslanectví Ryan Gliha to ale popřel. Silně poškozeny výbuchem jsou údajně okolní budovy, rozsah škod na areálu ambasády není zatím jasný. Policie celý komplex amerického zastupitelského úřadu ve čtvrti Sheraton uzavřela a nad čtvrtí podle líčení obyvatel ještě několik hodin po útoku přelétávaly policejní vrtulníky pátrající po útočnících.

Kolem areálu velvyslanectví byly podle zpravodaje agentury AP rozestavěny stovky těžce ozbrojených příslušníků bezpečnostních sil. Novinářům policie údajně znemožnila přiblížit se ke komplexu ambasády.

foto: Yahoo.com/Ondřej Lazar Krynek

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám