Hlavní obsah

Spojenci v Afghánistánu zabili při náletu 7 lidí včetně dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AFGHÁNISTÁN

Sedm lidí včetně dvou dětí přišlo o život při pátečním náletu koaličních jednotek na údajný dům jednoho z talibánských velitelů. Oznámily to místní afghánské zdroje. Není jasné, zda mezi mrtvými byli bojovníci Talibánu.

Foto: Reuters

Vojáci ISAF v Afghánistánu.

Článek

Incident se odehrál na západě Afghánistánu a vedení Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF) jej dosud nekomentovalo. V poslední době jde již o několikátý případ. Při srpnovém náletu v provincii Herát na západě země zabily spojenecké síly 76 civilistů včetně padesáti dětí. Celkem v Afghánistánu letos zahynulo již více než 700 civilistů.

Podle pákistánských zdrojů dnes americká armáda pokračovala také v bezpilotních náletech na pákistánském území v blízkosti afghánských hranic. Při jednom takovém úderu v kmenové oblasti Severní Vazíristán zabily rakety pět osob.

.: Afghánské posily míří do Kandaháru.foto: Reuters/Ahmad Masood

Americké letouny Predator letos napadly několikrát místa, kde se podle informací špionáže skrývají vysocí činitelé Talibanu nebo teroristické sítě Al-Káida. Poslední podobný útok byl proveden ve čtvrtek a byli při něm ve stejné oblasti zabiti čtyři činitelé Al-Káidy.

Američané se při bojích dostali i na území Pákistánu

Spojené státy tento týden přiznaly, že jejich vojáci pronikli z Afghánistánu do Pákistánu a útočili na pozice afghánského fundamentalistického hnutí Tálibánu na pákistánské straně hranice. Pákistánské ministerstvo zahraničí to označilo za hrubé porušení územní svrchovanosti Pákistánu, které by mohlo ohrozit spolupráci a v kmenových oblastech rozdmýchat nenávist a násilí, které se pákistánská vláda snaží tlumit.

Při zmíněném výpadu dopravily vrtulníky vojáky do jedné vesnice na pákistánské straně hranice. Jednotka poté zaútočila na jeden dům, což si podle pákistánských úřadů vyžádalo nejméně dvacet lidských životů, mezi nimi žen a dětí. Američané pronikli asi 1,6 kilometru od hranice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám