Hlavní obsah

USA přiznaly vojenské operace v Pákistánu

Právo, DPA, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Spojené státy přiznaly, že jejich vojáci ve středu pronikli z Afghánistánu do Pákistánu a útočili na pozice afghánského fundamentalistického hnutí Tálibánu na pákistánské straně hranice. Potvrzení této události vyvolalo ostrou kritiku úřadů v Islámábádu.

Foto: Goran Tomasevic , Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

„Nikdy nepřistoupíme na jakékoli narušení naší suverenity,“ prohlásil ve čtvrtek ministr zahraničí Šáh Mahmúd Kureší. „Budeme se bránit a máme dost rozhodnosti a národního konsensu, abychom chránili svou územní celistvost,“ dodal.

Jeho úřad mezitím předal protestní nótu americké velvyslankyni v Pákistánu Anne Pattersonové. Obě komory pákistánského parlamentu pak odsoudily akci Američanů ve společné rezoluci.

.: Pákistánští přívrženci Tálibán u hranice s Afghánistánem.foto: Reuters/Stringer

Kureší si zároveň postěžoval, že ani Pákistán ani mezinárodní společenství se nedověděly, zda byly mezi oběťmi útoku také někteří známí teroristé či jiné významné cíle. Bojovalo se v Jižním Vazíristánu, kde se možná skrývá muž číslo dva al-Kajdá Ajmán Zavahrí. Podobné akce jsou ale podle ministra kontraproduktivní a ztěžují spolupráci v boji proti mezinárodnímu teroru. „Kmenové povstání si nemůžeme dovolit,“ zdůraznil.

Vojáci pronikli až do hloubky 1,6 kilometru

Při zmíněném výpadu dopravily vrtulníky vojáky do jedné vesnice na pákistánské straně hranice. Jednotka poté zaútočila na jeden dům, což si podle pákistánských úřadů vyžádalo nejméně dvacet lidských životů, mezi nimi žen a dětí. Američané pronikli asi 1,6 kilometru od hranice.

.. Příslušník americké námořní pěchoty pod palbou v afghánské provincii Hílmand.

Šlo o první pozemní akci sil vedených Američany v Pákistánu. Dosud se vojáci USA v operacích zahrnujících pákistánské území zaměřovali na letecké údery na domnělé cíle teroristů z al-Kajdá.

Američtí velitelé v Afghánistánu ale obviňují Pákistán, že není schopen účinně potlačovat činnost extremistů. Washington také tvrdí, že z pákistánské tajné služby unikají směrem k teroristům citlivé informace. Američané proto považují zničení pohraničních skrýší bojovníků Tálibánu za klíč k porážce tohoto hnutí.

Reklama

Související články

Pákistánská vláda zakázala hnutí Tálibán

Pákistánská vláda se v souvislosti s narůstající vlnou násilností v pondělí rozhodla zakázat militantní hnutí Tálibán. Hnutí působí hlavně na jihu země...

Výběr článků

Načítám