Hlavní obsah

V Afghánistánu už zahynulo 500 amerických vojáků

– KÁBUL

V sobotu zahynul v Afghánistánu již pětistý americký voják od začátku invaze v roce 2001. V úterý to oznámila CNN. V bojích zahynulo od začátku konfliktu celkem 960 koaličních vojáků. Jsou mezi i nimi i tři Češi. Jeden z nich padl následkem akce vzbouřeneckého radikálního hnutí Tálibán.

Foto: Omar Sobhani , Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

Pětistou obětí se stal 36letý příslušník námořní pěchoty Joshua Harris ze Severní Karolíny, který padl v sobotu při bojích v provincii Hílmand na jihu Afghánistánu. Po střetu byly objeveny sklady zbraní Tálibánu.

V posledních měsících počet amerických i dalších zahraniční vojáků, kteří přicházejí v Afghánistánu o život, prudce roste. V srpnu zahynulo v této asijské zemi 46 vojáků Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF), vedených Spojenými státy. Bylo mezi nimi 22 Američanů.

Pro vojáky USA byl v Afghánistánu nejčernějším měsícem letošní červen, kdy jich padlo 28. To bylo více, než jich ve stejné době zahynulo v Iráku, a je to také nejvyšší počet padlých amerických vojáků za jediný měsíc od konce roku 2001, kdy operace v Afghánistánu začala.

Tálibán má větší ztráty než koalice

Koaliční jednotky na druhé straně oznámily, že spolu s afghánskou armádou minulý měsíc zlikvidovaly za jediný týden 220 protivládních povstalců. Hnutí Tálibán i místní obyvatelstvo však namítají, že mnohé z obětí těchto akcí jsou neozbrojení civilisté.

Rostoucí počet zabitých civilistů při operacích mezinárodních sil zhoršuje vztahy mezi afghánskou vládou a jednotkami ISAF. V letošním roce si násilnosti už vyžádaly přes 700 civilních obětí. Asi 250 z nich zabili zahraniční a afghánští vojáci, zbytek jsou oběti útoků Tálibánu. Afghánská vláda kvůli civilním obětem uvažuje o přehodnocení mandátu 70 000 příslušníků mezinárodních sil v zemi poté, co při náletu zahynulo na 90 civilistů včetně 50 dětí.

Reklama

Související články

Deset Francouzů padlo po útoku Tálibánu

Bojovníci radikálního afghánského hnutí Tálibán v pondělí zabili v boji deset francouzských vojáků. Zaútočili na ně ve vesnici východně od Kábulu. Při útoku...

V Afghánistánu zahynuli tři polští vojáci

Válka v Afghánistánu si vyžádala další oběti mezi koaličními vojáky ze sil ISAF. Ve čtvrtek zahynuli tři polští vojáci, když jejich vozidlo najelo na minu....

Výběr článků

Načítám