Hlavní obsah

Další skandál vojáků USA v Iráku, spoutané vězně zastřelili zblízka a zezadu

– NEW YORK
Novinky, rei

Trojice amerických poddůstojníků zabila v Iráku čtyři vězně kulkami z pistole do hlavy zezadu a z bezprostřední blízkosti. Muži byli spoutaní s páskami přes oči. Stalo se to loni na jaře u bagdádského vodního kanálu. Vyplývá to z výpovědí dvou z vojáků, k nimž měl přístup list New York Times (NYT).

Článek

Pouta a pásky byly posléze mrtvým odňaty a těla skončila na dně kanálu. Vojáci se pak vrátili ke zbytku skupiny, která čekala v blízkých vozech a byla na cestě k pozicím v jihozápadním Bagdádu, uvedli vojáci ve výpovědi před vojenskými vyšetřovateli na základně v německém Schweinfurtu.

Událost se stala loni na jaře. Iráčané měli být šíitští bojovníci podezřelí z napojení na milice Mahdího armády. Američané muže zadrželi v jedné budově, kde zajistili také množství munice. Při cestě na základnu vyšlo najevo, že k zatčení není dost důkazů a z nadřízených míst přišel rozkaz zadržené propustit. Velitel pak rozhodl, že Iráčané zemřou odplatou za předchozí smrt dvou vojáků jednotky.

„Jsem zahanben svým činem. Myslel jsem, že to dělám pro svou rodinu. Teď si uvědomuji, že své rodině ubližuji víc, než kdybych to neudělal,“ řekl vyšetřovatelům Michael P. Leahy.

Soudní dokumenty deníku poskytl anonymní armádní zdroj. List dodává, že žádný z trojice vojáků nebyl navzdory přiznání dosud obviněn. Právníci dalších členů jednotky, kteří střelbu slyšeli, ale tvrdí, že trojice z vraždy obviněna bude. NYT upozorňuje, že už byli obviněni další čtyři členové jednotky ze spolčení při vraždě.

Reklama

Výběr článků

Načítám