Hlavní obsah

Afghánská vláda chce omezit právo koaličních sil bombardovat

Novinky, ČTK, aš, Telegraph
KÁBUL

Vláda prezidenta Hamída Karzáího v úterý pověřila ministry zahraničí a obrany, aby uzavřeli s mezinárodními jednotkami novou dohodu o jejich působení v zemi. Ta by zřejmě omezila možnosti provádět letecké akce. Důvodem je páteční nálet v provincii Herát, kde zemřelo 90 civilistů lidí včetně 50 dětí.

Foto: Stephen Hird, Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Článek

Smrt 90 civilistů v úterý potvrdila i OSN. Američané celou dobu tvrdili, že jde o bojovníky Tálibánu.

Dva afghánští důstojníci už byli zbaveni velení, protože se snažili následky amerického náletu utajit. Afghánská vláda také nařídila přezkoumat působení koaličních sil v zemi. Zaměřit se má zejména na nálety na oblasti obývané civilisty. Dosavadní postup zahraničních vojáků Kábul ostře kritizoval.

"Afghánská vláda opakovaně jednala s mezinárodními silami o civilních obětech a žádala o zastavení všech náletů na civilní cíle, zejména na afghánské vesnice. Naše požadavky ale bohužel dosud nebyly naplněny, spíše naopak. V důsledku náletů umírá více civilistů, včetně žen a dětí," uvádí vládní prohlášení.

Vysoký počet civilních obětí při koaličních akcích, zejména při náletech, vyvolal roztržku mezi koalicí a Kábulem už loni. Afghánská vláda požadovala těsnější spolupráci koaličních sil se svými jednotkami a místními úřady. I NATO jednalo o způsobech, jak snížit počty civilních obětí, výsledky se však nedostavily.

Koalice afghánské rozhodnutí nekomentuje

Afghánská vláda proto nyní chce omezit možnost působení zahraničních sil v zemi. Restrikce se mají týkat jak mezinárodních bezpečnostních sil ISAF pod velením NATO, tak mezinárodní koalice pod velením USA .

Severoatlantická aliance zatím nebyla o záměru afghánské vlády přehodnotit přítomnost jednotek oficiálně informována. Mluvčí aliance Mark Windsor ale řekl: "Mise NATO má mandát OSN a vychází z pozvání afghánské vlády.“

Zástupci mezinárodní koalice vedené USA se k záležitosti nevyjádřili.

Američtí politici a velitelé ale opakovaně zdůraznili, že Afghánistán je nyní klíčovým bojištěm proti terorismu, kde si není možné dovolit neúspěch.

V Afghánistánu působí z pověření OSN 53 000 vojáků Severoatlantické aliance, kteří zajišťují bezpečnost a obnovu země. Koalice vedená Spojenými státy, která má v zemi asi 20 000 vojáků, provádí v Afghánistánu protiteroristické operace a cvičí vojáky afghánské armády.

Tálibán se aktivizuje, obětí přibývá

V zemi v posledních letech stále více sílí aktivita radiálního hnutí Tálibán, které stojí za četnými útoky i atentáty. Právě při pronásledování bojovníků Tálibánu jsou časté civilní oběti. Jedním z důvodů je, že se Tálibové skrývají v obytných domech. Také cílem pátečního útoku byl velitel Tálibánu.Američané původně oznámili smrt třiceti radikálů. Afghánci upozorňovali, že mezi nimi je i pět civilistů, což velení USA odmítalo. Pak se ukázalo, že při náletu zemřelo také 50 dětí.

Od začátku roku zahynulo podle OSN při násilnostech v Afghánistánu na 700 civilistů. Asi 250 z nich mají na svědomí zahraniční vojáci, zbytek ozbrojenci radikálního hnutí Tálibán.

Reklama

Související témata:

Související články

Deset Francouzů padlo po útoku Tálibánu

Bojovníci radikálního afghánského hnutí Tálibán v pondělí zabili v boji deset francouzských vojáků. Zaútočili na ně ve vesnici východně od Kábulu. Při útoku...

Výběr článků

Načítám