Hlavní obsah

Francie nepoleví v boji proti terorismu, řekl Sarkozy v Kábulu

Právo, DPA, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL/PAŘÍŽ

Francie nepoleví v boji proti terorismu a pondělní 24hodinový střet v Afghánistánu, při němž zahynulo deset francouzských parašutistů, nebude mít na misi Francie v této zemi žádný vliv. Zdůraznil to ve středu v Kábulu francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který v reakci na tragédii vykonal několikahodinovou bleskovou návštěvu Afghánistánu.

Foto: Olivier Laban-Mattei, Reuters

Nicolas Sarkozy hovoří k francouzským vojákům v Kábulu.

Článek

„Tento zbabělý útok (fundamentalistů z hnutí Tálibán) nejen že neovlivní naši spolupráci s Afghánistánem, ale náš boj proti terorismu ještě zesílí,“ ujistil šéf Elysejského paláce před nastoupenými francouzskými vojáky na předměstí Kábulu. „Váš boj v Afghánistánu je důležitý pro svobodu ve světě a bude pokračovat,“ dodal.

Sarkozy současně vzdal poctu padlým vojákům a v kábulské nemocnici se setkal rovněž s příslušníky armády, kteří při incidentu byli zraněni. Některé už převezli letecky do Paříže. Prezidenta na jeho návštěvě doprovázel ministr zahraničí Bernard Kouchner, ministr obrany Hervé Morin a velitel francouzských ozbrojených sil generál Jean-Louis Georgelin.

:.V Afghánistánu zraněného francouzského vojáka vykládají z letadla na pařížském letišti Orly. foto: Reuters/Charles Platiau

Smrt výsadkářů, která patří k největším jednotlivých ztrátám v rámci všech koaličních sil nasazených v silách ISAF od roku 2002, mezitím vyvolala v Paříži debatu o smysluplnosti afghánské mise. Opoziční socialisté požadují parlamentní debatu k tomuto tématu, zatímco komunisté a pravicoví nacionalisté chtějí, aby Francie své vojáky stáhla.

Sarkozyho vládní Svaz pro lidové hnutí (UMP) ale přítomnost francouzských vojáků v Afghánistánu hájí a varoval, aby požadovaná parlamentní debata nepřivedla Francii do „léčky nastražené Tálibánem“.

Reklama

Výběr článků

Načítám