Hlavní obsah

Sýrie je připravena přijmout ruský raketový systém

Novinky, rei, RIA Novosti
MOSKVA

Sýrie je připravena diskutovat o rozmístění ruských obranných raket Iskander na svém území. Příslušný návrh ale zatím ruská strana nevznesla. V Moskvě to listu Kommersant ve středu řekl syrský prezident Bašár Asad, který je v Rusku na dvoudenní návštěvě.

Foto: Reuters

Syrský prezident Bašář Asad

Článek

„Jsme připraveni spolupracovat s Ruskem na každém projektu, který posílí jeho bezpečnost. Domnívám se, že Rusko skutečně musí vymyslet odpověď, když se ocitne v obklíčení,“ řekl Asad.

Izraelská média v pondělí informovala, že Rusko plánuje rozmístění svých raket nejen v pobaltské enklávě Kaliningrad, ale i v Sýrii. Krok má být odpovědí na plánované umístění amerického protiraketového štítu ve střední Evropě a americko-izraelskou pomoc Gruzii, do níž Rusové vpadli.

Na otázku Kommersantu ohledně umístění ruského raketového systému na území Sýrie Assad řekl, že v principu je země připravena systém přijmout. O umístění raket Iskander se podle něj poprvé v Sýrii hovořilo už před několika lety.

Ke konfliktu v Gruzii Asad řekl, že Rusko bránilo své legitimní zájmy. „Krizi spustila Gruzie, ale Západ viní Rusko. Panují dezinformace, pokřivení faktů a mezinárodní snahy izolovat Rusko. Je důležité, aby Rusko nabylo pozici supervelmoci, pak všechny pokusy izolovat ho ztroskotají,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám